Identifikasi Peptida Bioaktif Udang Laut Acetes Chinensis sebagai Antihipertensi Secara In Silico
Abstract
ABSTRACT: Hypertension is a cardiovascular disease with systolic blood pressure and diastolic blood pressure above 140/90 mmHg and is not an infectious disease. The FCVLRP and IFVPAF peptide bioactive compounds from the sea prawn Acetes Chinensis are known to have antihypertensive activity. The purpose of this study was to identify the interaction between the bioactive peptide FCVLRP and IFVPAF with the ACE target receptor. This research was carried out by modeling the test compound using the PEPFOLD3 site, then macromolecular preparation was carried out using the BIOVIA Discovery Studio 2019 software, then protein-peptide-based molecular docking was carried out using the PatchDock server and finally, the analysis of the simulation results of protein-peptide-based molecular anchoring was carried out. using the BIOVIA Discovery Studio 2019 software. Based on the results of protein-peptide-based molecular tethering, the bioactive peptide IFVPAF compound from the sea prawn Acetes Chinensis has a good affinity for ACE receptors with an ACE value of -276.21 KJ/mol which is the lowest value so that it can as a candidate for antihypertensive.
Keywords: antihypertensive, peptida bioactive compounds, protein-peptida based molecular dockingÂ
ABSTRAK: Hipertensi merupakan penyakit kardiovaskular dengan tekanan darah sistolik dan tekanan darah distolik nya diatas 140/90 mmHg, dan bukan termasuk penyakit menular. Senyawa bioaktif peptida FCVLRP dan IFVPAF dari udang laut acetes chinensis diketahui memiliki aktivitas sebagai antihipertensi. Tujuan dilakukannya penelitian ini yaitu mengidentifikasi interaksi antara senyawa bioaktif peptida FCVLRP dan IFVPAF dengan reseptor target ACE. Penelitian ini dilakukan dengan pemodelan senyawa uji pemodelan senyawa uji menggunakan situs PEPFOLD3, kemudian dilakukan preparasi makromolekul menggunakan perangkat lunak BIOVIA Discovary studio 2019, lalu dilakukan penambatan molecular berbasis protein-peptida menggunakan server PatchDock dan yang terakhir dilakukan analisis hasil simulasi penambatan molecular berbasis protein-peptida menggunakan perangkat lunak BIOVIA Discovary studio 2019. Berdasarkan hasil penambatan molecular berbasis protein-peptida, senyawa bioaktif peptida IFVPAF dari udang laut acetes chinensis memiliki afinitas yang baik terhadap reseptor ACE dengan nilai ACE sebesar -276,21 kj/mol yang merupakan nilai terendah sehingga dapat dijadikan sebagai kandidat antihipertensi.Â
Kata kunci: antihipertensi, senyawa bioktif peptida, penambatan molekuler berbasis protein-peptidaKeywords
Full Text:
PDFReferences
Arihara, k. (2013). relevants of peptidas bioaktivity in foods. in protelmics in foods (pp. 447-463). springer.
CDC (2020) High Blood Pressure | cdc.gov. Available at: https://www.cdc.gov/bloodpressure/index.htm (Accessed: 27 May 2021).
Dipiro, J., D. (2011) Pharmacotherapy: A Pathophysiologic Approach, 11e | AccessPharmacy | McGraw-Hill Medical. Available at: https://accesspharmacy.mhmedical.com/book.aspx?bookID=2577 (Accessed: 27 May 2021).
Fakih, T. M. and Dewi, M. L. (2020) ‘Identifikasi Mekanisme Molekuler Senyawa Bioaktif Peptida Laut sebagai Kandidat Inhibitor Angiotensin-I Converting Enzyme (ACE)’, Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 7(1), p. 76. doi: 10.25077/jsfk.7.1.76-82.2020.
H, H.-L. et al. (2006) ‘Analysis of novel angiotensin-I-converting enzyme inhibitory peptides from protease-hydrolyzed marine shrimp Acetes chinensis’, Journal of peptide science : an official publication of the European Peptide Society, 12(11), pp. 726–733. doi: 10.1002/PSC.789.
Kusuma, E. et al. (2017) ‘Peningkatan Pengetahuan tentang Hipertensi Guna Perbaikan Tekanan Darah pada Anak Muda di Dusun Japanan, Margodadi, Sayegan, Sleman, Yogyakarta’, Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 3(1). doi: 10.22146/jpkm.23286.
Nii, Y. et al. (2008) ‘Determination of antihypertensive peptides from an izumi shrimp hydrolysate’, Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 72(3), pp. 861–864. doi: 10.1271/bbb.70565.
Nuraini, B. (2015) Risk factors of hypertension, J MAJORITY |.
Ri, K. K. et al. (2020) ‘pusdatin.kemkes.go.id pusdatin kemkes pusdatin kemenkes’. Available at: www.p2ptm.kemkes.go.id (Accessed: 26 May 2021).
WHO (2013) ‘WHO | A global brief on hypertension’, WHO.
Fauzi, Nur Muhammad. (2021). Uji Kualitatif dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanolik Buah Maja (Aegle Marmelos (L.)Correa) dengan Metode DPPH. Jurnal Riset Farmasi, 1(1), 1-8.
DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.29277
  Â