Kultur Dunaliella salina serta Potensinya sebagai Sumber Bahan Baku Antibakteri Staphylococcus aureus

Alya Maula Geebina Lestia Johan, Indra Topik Maulana, Thyazen Abdo Alhakimi

Abstract


Abstract. Dunaliella salina is one type of microalgae that can be used as a source of antibacterial raw materials against Staphylococcus aureus. The study was conducted through two stages including the stages of microalgae culture Dunaliella salina conducted before the pandemic period and the literature study stage. The stages of culture include preparation of the media, cultivation of microalgae Dunaliella Salina, monitoring of microalgae growth, harvesting of microalgae and stages of study literature by gathering information through a database. Results culture Dunaliella salina media sea water enriched with fertilizer F/2 Guillard is able to grow well at a temperature of 24°C. From the results of several studies extract of microalgae Dunaliella salina potential as an antibacterial to Staphylococcus aureus, evidenced by the formation of inhibition zone and their compounds which plays an active role for antibacterial namely fatty acid groups such as linoleic acid, palmitic acid, oleic acid and flavonoids. The variety of metabolite content in Dunaliella salina and its activity against various bacteria makes Dunaliella salina very prospective to be used as a source ofantibacterial raw material Staphylococcus aureus.

Keywords : Dunaliella salina, culture, Antibacterial 

Abstrak. Dunaliella salina merupakan salah satu jenis mikroalga yang dapat dimanfaatkan sebagai sumber bahan baku antibakteri terhadap Staphylococcus aureus. Penelitian dilakukan melalui dua tahapan meliputi tahapan kultur mikroalga Dunaliella salina yang dilakukan sebelum masa pandemik dan tahapan study literature. Tahapan kultur meliputi penyiapan media, kultivasi mikroalga Dunaliella Salina, pemantauan pertumbuhan mikroalga, pemanenan mikroalga dan tahapan study literature dengan mengumpulkan informasi melalui basis data. Hasil kultur Dunaliella salina pada media air laut yang diperkaya dengan pupuk F/2 guillard mampu tumbuh dengan baik pada suhu 24oC. Dari hasil beberapa penelitian ekstrak mikroalga Dunaliella salina berpotensi sebagai antibakteri untuk bakteri Staphylococcus aureus, dibuktikan dengan terbentuknya zona hambat dan adanya senyawa yang berperan aktif untuk antibakteri yaitu golongan asam lemak seperti asam linoleat, asam palmitat , asam oleat dan flavonoid. Beragam kandungan metabolit didalam Dunaliella salina serta aktivitanya terhadap berbagai bakteri menjadikan Dunaliella salina sangat prospektif untuk dijadikan sebagai salah satu sumber bahan baku antibakteri Staphylococcus aureus.

Kata Kunci : Dunaliella salina, kultur, Antibakteri


Keywords


Dunaliella salina, kultur, Antibakteri

Full Text:

PDF

References


Agustini, N.W.S. dan Kusmiati. (2012). Identifikasi dan Uji Aktivitas Antibakteri Senyawa Aktif Secara Maserasi dan Digesti dalam Berbagai Pelarut dari Mikroalga Dunaliella Salina. Seminar Nasional IX Pendidikan Biologi FKIP UN: 544-551.

Becker, W.E., Venkataraman L.V., Khanun P.M.(1976). Effect of different methods of processing on the protein efficiency ratio of the green algal Scenedesmus acutus. duration Report Int. 14(3).

Cavallo, R.A., Acquaviva, M.I., Stabili, L.,Cecere, E., Petrocelli, A., and Naracci. (2013). Antibacterial Activity of Marine Macroalgae Against Fish Pathogenic Vibrio Species. J. Biol, 8: 646-653.

Cowan, M.M.,(1990). Plant Products as Antimicrobial agents, Clinical Microbiology. Reviews Vol.12, No 4:564-82

Diah Kumalasari (2014).Uji Aktivitas Antibakteri Asam Lemak Hasil Hidrolisis Minyak Mikroalga Chlorella sp. Vol. 3.163-172

Ferruzi, M.G., J. Blakeslee. (2007). Digestion, Absorption, and Cancer Preventive Activity of Dietary Chlorophyll Derivatives. Nutrition Research,27:1-12.

Hadiyanto dan Azim, M.,( 2012). Mikroalga Sumber Pangan dan Energi Masa Depan,.Edisi Pertama. UPT Undip Press: Semarang.

Jawetz, E., Melnick, J. L., Adelberg, E. A. (2008). Mikrobiologi

Kedokteran, Edisi 23. Diterjemahkan oleh Bagian Mikrobiologi Fakultas Kedokteran Universitas Airlangga. Jakarta: Penerbit Selemba Medika

Jose A. Mendiola. ( 2008). Antimicrobial Activity of Sub and Supercritical CO2 Extracts of the Green Alga Dunaliella salina. Journal of Food Protection, Vol. 71, No. 10, 2008, Pages 2138–2143

Junaidin, P. (2007). Langkah-langkah Perencanaan dan Aplikasi Dalam Perencanaan Tenaga Di Rumah Sakit. Jakarta : Binarupa Aksara.

Marniati Salim, Abdi Dharma, Anggie Wahyulya Putri. (2018). Studi Karakteristik Pertumbuhan Empat Jenis Species Mikroalga Dan Uji Aktivitas Antimikroba. Jurnal Zarah, Vol. 6 No. 2 (2018), Halaman 53-58

Miguel et al. (2006). Dunaliella Salina Microalga Pressurized Liquid Extracts as Potensial Antimicrobials. Journal of Food Protection, Vol.69, No pages 2471-2477

Nishanthi Rajendran., Selvan, B. K., Piriya, P. S., Logeswari, V., E, K., A. T. Vennison, S. J. (2014). Phytochemicals, Antimicrobial And Antioxidant Screening From Five Different Marine Microalgae. Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences

Refdania, dkk. (2004). Pola Kepekaan Kuman Terhadap Antibiotika Di Ruang Rawat Intensif Rumah sakit fatmawati Jakarta Tahun 2001-2004, Jakarta:UI.

Rusmawanto et al. (2019). Minimum Inhibitory Concentration of Marine Microalgae Dunaliella Salina on Fish Pathogenic Bactria Edwardsiella tarda. Research Journal of Life Science Vol 6(2),72-82.

Sabir, A.(2005). Aktivitas Antibakteri Flavonoid propolis Trigona sp Terhadap Bakteri Streptococcus mutans. Kosevasi Gigi FKG UNHAS: Makasar

Sartini, D. M. (2008). Dasar-Dasar Mikrobiologi Farmasi. Makassar: Lembaga Penerbitan Universitas Hasanuddin.

Widowati Ita et al (2017). Antioxidant Activity of Three Microalgae Dunaliella Salina, Tetraselmis chuii and Isochyris Galbana clone Tahiti. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 55. Doi: 10.1088/175-1315/55/1/012062

Yavuz selim.,(2014). Biochaemical Composition and Bioactivity Screening of Varios Extracts From Dunaliella salina A Green Microalga.Science and Technology Application and Reseach Center.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.22682

Flag Counter    Â