Formulasi Mikrokapsul Konsentrat Likopen dari Buah Tomat (Lycopersicum esculuntum Mill) Menggunakan Penyalut Beta Siklodekstrin dengan Metode Spray Dry

Cepi Hadiansyah, Amila Gadri, Fitrianti Darusman

Abstract


Abstract. Tomato fruit is a fruit has abundant coumpounds one of them is lycopene, an as antioxidant coumpound. Primary problem lycopene is it’s very low stability in the shelf-life. This study is intended to enhance the the shelf life of lycopene compound by creation inclusion complexes with beta-cyclodextrin. The manufacture of inclusion complexes between lycopene and beta-cyclodextrin made three formulas with varation mol ratio on lycopene and beta-cyclodextrin 2:1, 1:1 and 1: 2. Microencapsulation yield, entrapment efficiency, moisture content, pattern diffraction, and melting point is used to characterize the inclusion complex lycopene-beta cyclodextrin. The results showed that ratio mol 1:1 is the best formula with value of microencapsulayield 42.59%, entrapment efficiency amounted 7.42%, moisture water 5.25%, pattern diffraction, and melting point showed a decrease in the degree of crystallinity and the formation of inclusion complexes albeit not perfect.

Abstrak. Buah tomat mempunyai kandungan senyawa yang melimpah salah satunya yaitu likopen yang memilikiaktivitas sebagai antioksidan. Permasalahan utama pada senyawa likopen adalah stabilitas yang sangat rendah selama penyimpanan. Penelitian ini dimaksudkan untuk meningkatkan masa simpan senyawa likopen dengan membentuk kompleks inklusi dengan beta siklodekstrin. Pembuatan kompleks inklusi antara likopen dan beta siklodekstrin dibuat tiga formula dengan masing-masing perbandingan mol likopen dan beta siklodekstrin 2:1, 1:1, dan 1:2. Pembuatan mikrokapsul likopen digunakan metode spray drying. Hasil mikroenkapsulasi, efesiensi penjerapan, kadar air, pola difraksi, dan titik leleh digunakan untuk mengkarakterisasi kompleks inklusi likopen-beta siklodekstrin. Hasil karakterisasi menunjukkan bahwa perbandingan mol 1:1 yang terbaik dengan nilai hasil mikroenkapsulasi sebesar 42,59 %, efesiensi penjerepan sebesar 7,42 %, kadar air sebesar 5,25 %, pola difraksi dan titik leleh menunjukkan penurunan derajat kristalinitas  dan terbentuknya kompleks inklusi walaupun secara tidak sempurna.

Keywords


Mikrokapsul, Formulasi Likopen, Beta Siklodekstrin, Spray Dry

References


Agarwal, S dan A.V. Rao. 2000. Role Of Antioxydant Lycopene In Cancer and Heart Diseases. Journal of the American College of Nutrition, 19 (5) : 563-569

Alissya Swastika NSP, Mufrod and Purwanto. 2013. Antioxydant Activity Of Cream Dosage Form Of Tomato Extract (Solanum lycopersicum L). Yogyakarta:Fakultas Farmasi Universitas Gajah Madha. (3) 132–140

Bansode SS, Banarjee SK, Gaikwad DD, Jadhav SL, and Thorat RM. 2010. Microencapsulation: A Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research. 1(2).38-43

Bo Shu, Wenli Yu, Yaping Zhao, Xiaoyong Liu. 2006. Study on microencapsulation of lycopene by spray-drying. Journal of Food Engineering Hal 664–669

James swarbick. 2007. Enclyclopedia of Pharmaceutical technology : third edition. UK : Informa Healtcare ( Hal : 2319)

Lookwood. B. 2007. Nutraceutical : A Guide For Healtcare Professionals : second edition. London. Pharmaceutical Prees Hal (2) 39-41 : (6) : 133

Mappiratu, Nurhaeni dan Ila Israwaty, 2010, Pemanfaatan tomat afkiran untuk Produksi Likopen. Media Litbang Sulawesi Tengah Vol.3 No.1 : 64-69

Nestri Purnamasari, M.A.M. Andriani, dan Kawiji. 2013. Pengaruh Jenis Pelarut Dan Variasi Suhu Pengering Spray Dryer Terhadap Kadar Karatenoid Kapang Oncom Merah (Neurospora sp.). Semarang. Jurnal Teknosains Pangan Vol 2 No 1 Januari Hal 1-8

Novia, S., 2009. Stabilitas Mikrokapsul Minyak Sawit Merah Hasil Pengeringan Lapis Tipis Selama Penyimpanan. Institut Pertanian Bogor. (13-14) (Skripsi)

Rowe, Raymond c, dkk. 2009.Handbook of pharmaceutical excipient. Sixth edition London: Pharmaceutical press Hal 210-214

Shi J., Le Maguer M. 2000. Lycopen in tomatoes, chemical and physical properties affected by food processing. Critical Riview In Biotechnology, 20 (4) : 293–334




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.4357

Flag Counter    Â