Kajian Potensi Aktivitas Antibakteri Tanaman Famili Myrtaceae: Jambu Biji (Psidium guajava) Jambu Semarang (Syzygium samarangense) dan Juwet (Syzygium cumini) terhadap Staphylococcus aureus

Anisa Ashfahany, Anggi Arumsari, Nety Kurniaty

Abstract


Abstract. The bacterial infection is a disease caused by pathogenic bacteria. Plants of the Myrtaceae family, namely guava (Psidium guajava), Semarang guava (Syzygium samarangense), and juwet (Syzygium cumini) are believed to have properties in various diseases, one of which is caused by a bacterial infection. This literature study aims to determine the antibacterial activity and also to find out secondary metabolite compounds in the Myrtaceae Family plant that play a role in inhibiting the growth of Staphylococcus aureus bacteria. The research methodology used in this literature study is to use a method of finding data about the Myrtaceae family of plants related to its activity against Staphylococcus aureus bacteria in national and international accredited journals and other journals that supplement the data. The results of this literature study are guava (Psidium guajava), Semarang guava (Syzygium samarangense), and juwet (Syzygium cumini) have the potential to inhibit the growth of Staphylococus aureus bacteria due to the presence of secondary metabolite compounds such as flavonoids, tannins, alkaloids, steroids, phenol and saponin, with guava inhibition zone (Psidium guajava) response into the very strong category, Semarang guava plants (Syzygium samarangense) fall into the medium category, while juwet plants (Syzygium cumini) have antibacterial activity with inhibition zone responses in the moderate-strong category against Staphylococcus aureus bacteria.

Keywords: Psidium guajava, Syzygium samarangense, Syzygium cumini, antibacterial, Staphylococcus aureus

Abstrak. Infeksi bakteri merupakan suatu penyakit yang disebabkan oleh bakteri patogen. Tanaman dari Famili Myrtaceae yaitu jambu biji (Psidium guajava), jambu semarang (Syzygium samarangense), dan juwet (Syzygium cumini) dipercaya memiliki khasiat dalam berbagai penyakit, salah satunya penyakit yang disebabkan oleh infeksi bakteri. Kajian potensi ini bertujuan untuk mengetahui aktivitas antibakteri dan juga untuk mengetahui senyawa metabolit sekunder di dalam tanaman Famili Myrtaceae yang berperan dalam menghambat pertumbuhan bakteri Staphylococcus aureus. Metodologi penelitian yang digunakan pada kajian potensi ini yaitu menggunakan metode pencarian data mengenai tanaman famili Myrtaceae terkait aktivitasnya terhadap bakteri Staphylococcus aureus pada jurnal-jurnal yang sudah terakreditasi nasional maupun internasional serta jurnal lain yang menjadi pelengkap data. Hasil dari kajian potensi ini adalah tanaman jambu biji (Psidium guajava), jambu semarang (Syzygium samarangense), dan juwet (Syzygium cumini) berpotensi dalam menghambat pertumbuhan bakteri Staphylococus aureus karena adanya senyawa metabolit sekunder yang terkandung seperti flavonoid, tanin, alkaloid, steroid, fenol dan saponin, dengan respon zona hambat jambu biji (Psidium guajava) masuk ke dalam kategori kuat-sangat kuat, tanaman jambu semarang (Syzygium samarangense) masuk ke dalam kategori sedang, sedangkan tanaman juwet (Syzygium cumini) memiliki aktivitas antibakteri dengan respon zona hambat pada kategori sedang-kuat terhadap bakteri Staphylococcus aureus.

Kata Kunci: Psidium guajava, Syzygium samarangense, Syzygium cumini, antibakteri, Staphylococcus aureus.


Keywords


Psidium guajava, Syzygium samarangense, Syzygium cumini, antibakteri, Staphylococcus aureus.

Full Text:

PDF

References


Anggraini, N., dan Saputra, O. (2016). Khasiat Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L) terhadap Penyembuhan Acne vulgaris. Jurnal Fakultas Kedokteran Universitas Lampung. Vol. 5 (1) : 68-75.

Anyasor, G., N., Aina, D. A., Olushola, M., Aniyikaya, A. F. (2011). Phytochemical Constituent, Proximate Analysis, Antioxidant, Antibacterial, and Wound Healing Properties, of Leaf Extract of Chromolaena Odorata. Ann. Biol. Res., 2:441-451.

Artanti, N. M., Hanafi, M. Y. (2006). Isolation and Identification of Activeantioxsidant Compound From Star Fruitmistletoe Dendrophthoe Pentandra Ethanol extract. Journal of applied sciences. Vol. 6 (8) (1659-1663).

Darmadi. (2008). Infeksi Nosokomial: Problematika dan Pengendaliannya. Jakarta: Salemba Medika.

Fardiaz, S. (2001). Mikrobiologi Pangan 1. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Janick, J., Paull, R. E. (2008). The Encyclopedia of Fruit and Nuts. Wallingford, United Kingdom: CABI publishing.

Jawetz, Melnick, and Adelberg. (2007). Mikrobiologi Kedokteran Jawetz Edisi 2. Jakarta: EGC. Hal. 225-235.

Madduluri, Suresh, Rao, K., Babu, Sitaram, B. (2013). In vitro evaluation of five Indegenous plants extract Againts five bacterial Phatogens of Human. International Journal of Pharmacy and Phrmaceutical Science. 5(4): 679-684.

Mailoa, M. N., Mahendradatta, M., Laga, A., Djide, N. (2014). Effectiveness of Tannins Extract from Leaf Guava (Psidium guajava L) on the Growth and Damage of Cell Morphology Escherichia coli. IJAR. 2 (1):908-914.

Menaldi, S. L. S. W. (2016). Skin Infections: Must Known Diseases.Malang: Universitas Brawijaya Press.

Nasronudin. (2011). Penyakit Infeksi di Indonesia Solusi Kini dan Mendatang Edisi Kedua. Surabaya: Airlangga University Press.

Oliveira, D. C., Tomasz, A., Lencastre, H. D. (2002). Secrets of Success of A Human Pathogen: Molecular Evolution of Pandemic Clones of Meticillinresistant Staphylococcus Aureus. THE LANCET Infectious Diseases. Vol 2. March.

Pandey, A., Shweta. (2012). Antibacterial Properties of Psidium guajava Leaves, Fruit, and Stems Against Various Pathogens. International Journal of Pharmaceutical Research & Development. Vol. 3 (11): January-2012 (15 - 24).

Radji, M. (2011). Buku Ajar Mikrobiologi Panduan Mahasiswa Farmasi dan Kedokteran. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.

Ratnam, K. V., and Raju, R. R. V. (2008). In vitro Antimicrobial Screening of The Fruit Extracts of Two Syzygium Species (Myrtaceae). Advances in Biological Research. 2 (1-2): 17-20.

Reynetron, K. A., Basile, M. J., Kennelly, E. J. (2005). Antioxidant Potential of Seven Myrtaceous Fruits. Ethnobot Res Ap. 3:25 –35.

Robinson, T. (1995). Kandungan Organik Tumbuhan Tingkat Tinggi. Bandung: ITB.

Saleh, B., and Al-Mariri, A. (2020). Antibacterial Activity Evaluation of Psidium guajava L. (Myrtaceae) Crude Extract Against Selected Bacterial Pathogens. Pakistans Journal Scientific and Industrial Research.Vol 63, No. 2.

Sasono, H. (2014). Mudah Membuahkan 38 Jenis Tabulampot Paling Popular. Jakarta: PT Agro Media Pustaka.

Sekar, M., and Halim, F. A. H. (2017). Formulation and Evaluation of Natural Anti-Acne Cream Containing Syzygium samarangense Fruits Extract. Annual Research & Review in Biology. 17(3): 1-7. Article no. ARRB.36467.

Susanto, Sudrajat, R., Ruga. (2012). Studi Kandungan Bahan Aktif Tumbuhan Meranti Merah (Shorea leprosula miq) Sebagai Sumber Senyawa Antibakteri, Mulawarman Scientifie, Vol. 11, No. 12, Hal. 181-190.

Usman, C. W. (1993). Kokus Positif Gram. Jakarta: Bina Rupa Aksara. Hal 103-11.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.24294

Flag Counter    Â