Perbandingan Metode Ekstraksi Kolagen dari Limbah Gelembung Renang Ikan Nila (Oreochromis niloticus) dan Karakterisasinya

Prayoga Praba, Leni Purwanti, Reza Abdul Kodir

Abstract


Abstract. The purpose of this study was to obtain the right method for collagen extraction from tilapia swimming bubbles, utilizing tilapia fish maw waste into products that have high economic value and also to reduce pollution to the environment. The research methodology used consisted of two factors, namely extraction factors using acids and hydrothermal extraction factors. The research results show that hydrothermal extraction is the best extraction compared with acid extraction with reference to the yield yield produced by acid extraction 58.7% while hydrothermal extraction 49.48%. The parameters determined were water content analysis, total ash content, protein content with a value of 13.25%, 39.09%, protein content from acid extraction 11.99% and from hydrothermal extraction 10.25%. Based on this research, it can be concluded that the use of tilapia pool bubble waste (Oreochromis niloticus L) as an alternative to the use of collagen can be considered from the results obtained. Additional collagen characterization tests were needed to be carried out from the extracts of tilapia swimming pool waste (Oreochromis niloticus L) using FTIR instruments to determine the shape of the functional group of tilapia pool collagen And make formulations to make pharmaceutical preparations.

Keywords: Collagen, Fish Maw, Tilapia, Acid Extraction, Hydrothermal Extraction

 

Abstrak. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendapatkan metode yang tepat pada ekstraksi kolagen dari gelembung renang ikan nila, memanfaatkan limbah gelembung renang ikan nila menjadi produk yang mempunyai nilai ekonomis tinggi dan juga untuk mengurangi pencemaran terhadap lingkungan. Metodologi penelitian yang digunakan terdiri dari dua faktor, yaitu faktor ekstraksi menggunakan asam dan  faktor ekstraksi hidrotermal. Hasil penelitan menujukan bahwa ekstraksi hidrotermal adalah ekstraksi yang terbaik dibandingkan dengan ekstraksi asam dengan mengacu kepada hasil rendemen yang dihasilkan ekstraksi asam 58,7% sedangkan ekstraksi hidrotermal 49,48%. Parameter yang ditentukan adalah analisi kadar air, kadar abu total, kadar protein dengan nilai masing-masing 13,25%, 39,09%, kadar protein dari ekstraksi asam 11,99% dan dari ekstraksi hidrotermal 10,25%. Berdasarkan penelitian ini dapat disimpulkan bahwa penggunan limbah gelembung renang ikan nila (Oreochromis niloticus L) sebagai alternaif pemanfaatan kolagen dapat dipertimbangkan melihat dari hasil yang didapat. Perlu dilakukan tambahan uji karakterisasi kolagen yang dihasilkan dari ekstrak limbah gelembung renang ikan nila (Oreochromis niloticus L) menggunakan instrumen FTIR untuk mengetahui bentuk gugus fungsi dari kolagen gelembung renang ikan nila. Serta membuat formulasi untuk dijadikan sediaan farmasetika.

Kata kunci : Kolagen, Gelembung Renang, Ikan Nila, Ekstraksi Asam, Ekstraksi Hidrotermal

Keywords


Kolagen, Gelembung Renang, Ikan Nila, Ekstraksi Asam, Ekstraksi Hidrotermal

Full Text:

PDF PDF PDF

References


Aberoumand, A., 2012, Comparative Study Between Different Methods of Collagen Extraction from Fish and its Properties, World Applied Sciences Journal, 16 (3): 316-319.

Asyiraf, N., 2011, Extraction of Collagen From Fish Waste and Determination of Its Physico-chemical Characteristic, Final Project, Degree of Bachelor of Science (Hons.) Food Science and Technology, Faculty of Applied

Choi JH, BehnamSh, Kim SM. 2013.Physico-biochemical characteristics of scallop mantle collagen soluble in pepsin. Journal Agricultural Science and Technology 15: 293-302.

Departemen Keseharan RI. (2000). Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan. Indonesia, Jakarta.

Duan R, Zhang JJ, Du XQ, Yao XC, Konno K.2009. Properties of collagen from skin, scale and bone of carp (Cyprinuscarpio).Food Chemistry 112:702–706.

Kottelat, M., A. J. Whitten, S. N. Kartikasari & S. Wiroatmodjo. 1993. Freshwater Fishes of Western Indonesia and Sulawesi. Edisi Dwi Bahasa Inggris Indonesia. Periplus Edition (HK) Ltd. Bekerjasama dengan Kantor Menteri KLH, Jakarta.

Liu D, Liang L, Regenstein MJ, Zhou P. 2012. Extraction and characterization of pepsin solubilised collagen from fins, scales, skin, bones and swim bladders of bighead carp (Hypophthalmichthysnobilis). Food Chemistry 133: 1441-1448.

Liu D, Zhang X, Li T, Yang H, ZhangH, Regenstein MJ, Zhou P. 2015.Extraction and characterization of acid and pepsin soluble collagen from the scales, skin, and swim bladders of gras carp (Ctenopharyngodonidella). FoodBioscience 9: 68-74.

Muyonga JR, Coleb CGB, Duodu KG. 2004a. Characterisation of acid soluble collagen from skins of young and adult Nile perch (Latesniloticus). Food Chemistry 85:81- 89.

Potaros T, Raksakulthai N,Runglerdkreangkrai J, Worawattanamateekul W. 2009. Characteristics of collagen from nile tilapia (Oreochromisniloticus) skin isolated by two different methods. Natural Science 43(3):584-593.

Standar Nasional Indonesia 2014. Kolagen Kasar dari Sisik Ikan Syarat Mutu dan Pengolahan. SNI 807:2014.

Trewavas, F. 1982. Tilapias: Taxonomi and Speciation . In R. S. V. Dullin and R. H. Low Mc. Connell ( Eds ). The Biology and Culture of Tilapias . ICLARM Converence, Mamalia.

Whitford, D., 2005, Proteins Structure and Function, Wiley, West Sussex, 108-109.

Yan M, Li B, Zhao X, RenG, Zhuang Y, Hou H, Zhang X, Chen L, Fan Y. 2008.Characterization of acid soluble collagen from the skin of walleye Pollock(Theragrachalcogramma).Food Chemistry, 107:1581-1586.Zhang Y, Liu WT, Li GY, Shi B, Miao YQ, Wu XH. 2007. Isolation




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.14359

Flag Counter    Â