Hubungan Antara Konsumsi Susu dan Produk Olahannya dengan Kejadian Akne Vulgaris pada Mahasiswa Tingkat IV Fakultas Kedokteran Universitas Islam Bandung Tahun Ajaran 2015/2016

Paulina Maresta, Deis Hikmawati, Ismet M. Nur

Abstract


Abstract: Acne Vulgaris (AV) is a chronic skin disease that involves the pilosebaceous units caused by many factors and with varying severity and prevalence, especially in adolescents and adults. Acne Vulgaris is a multifactorial skin disease, several factors that influence with AV include genetic factors, hormonal, facial hygiene, stress and food. Foods such as nuts, chocolate, cheese, ice cream, milk and other dairy products positively associated with the incidence of AV so this study aims to determine the relationship of dietary consumption of milk and other dairy products on the incidence of AV. This study was an analytical study using cross sectional method. The subjects were the fourth year students of Medical Faculty Bandung Islamic University academic year 2015/2016. that suit the inclusion criteria. Subjects numbered 168 people by taking total sampling. Data collected through observation of a dermatologist with a photo of the respondents. Data obtained respondents were diagnosed AV 102 votes (60.71%) and 66 (39.28%). Questionnaires were given to 102 respondents who were diagnosed with AV in getting 64 votes (62.7%) many who consume a diet of milk and other dairy products, whereas 38 (37.3%) only a few who consume milk and other dairy products. Data analysis using chi square test at the 95% confidence level. The results showed that there was a significant relationship anatara consumption of milk and other dairy products on the incidence of AV with a value of p = 0.001 (p <0.001). This study shows there is a significant correlation between dietary consumption of milk and other dairy products on the incidence of AV at the fourth year students of Medical Faculty Bandung Islamic University academic year 2015/2016.

Abstrak: Akne Vulgaris (AV) adalah penyakit kulit kronisyang melibatkan unit pilosebasea yang disebabkan oleh banyak faktor dan dengan tingkat keparahan yang bervariasi,prevalensi  terutama pada remaja dan orang dewasa. Akne Vulgaris merupakan penyakit kulit multifaktorial, beberapa faktor yang mempengaruhinya antara lain faktor genetik, hormonal, kebersihan wajah, stress dan makanan. Makanan seperti kacang, coklat, keju, es krim, susu dan produk olahan susu lainnya positif berhubungan dengan kejadian AV sehingga penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan konsumsi diet susu dan produk olahannya terhadap kejadian AV. Penelitian ini merupakan penelitian analitik dengan menggunakan metode cross sectional. Subjek penelitian ini adalah mahasiswa tingkat IV Fakultas Kedokteran UNISBA tahun ajaran 2015/2016 yang memenuhi kriteria inklusi. Subjek penelitian berjumlah 168 orang dengan cara pengambilan Total Sampling. Pengumpulan data dilakukan melalui pengamatan dari dokter spesialis kulit dengan foto responden. Didapatkan data responden yang terdiagnosis AV 102 orang (60,71%) dan 66 orang (39,28%). Kuesioner yang di berikan kepada 102 responden yang terdiagnosis AV di dapatkan 64 orang (62,7%) banyak yang mengkonsumsi diet susu dan produk olahannya, sedangkan 38 orang (37,3%) hanya sedikit yang mengkonsumsi susu dan produk olahannya. Analisis data menggunakan uji chi square pada derajat kepercayaan 95%. Hasil penelitian menunjukan bahwa terdapat hubungan bermakna anatara konsumsi susu dan produk olahannya terhadap kejadian AV dengan nilai p=0,001 (nilai p< 0,001). Penelitian ini menunjukan terdapat hubungan bermakna antara konsumsi diet susu dan produk olahannya terhadap kejadian AV pada mahasiswa tingkat IV Fakultas Kedokteran UNISBA tahun ajaran 2015/2016.


Keywords


Acne Vulgaris, Milk Consumption, Dairy Products

References


Davidovici BB, Wolf R. 2010. The role of diet in acne: facts and controversies. Dalam: Clinics in Dermatology. Amsterdam: Elsevier.

Elsa H. 2009. Diet and acne: a review of the evidance. Amerika Serikat: International Journal Dermatology.

FDA. 2005. Acne Vulgaris: Developing Drug and Treatment. Amerika Serikat : Department of Health and Human Services

Garriguet D. 2004. Overview of Canadian’s Eating Habits. Canada: Health Statistics Canada Division

Glatici VG. 2015. Milk and Insulin Like Growth Factor 1. Romanian Biotechnological Letter.

Guetouache M, Guessas B. 2014. Composition and Nutritional Value of Raw Milk. Biology Science Pharmacology Research.

Ismail N, Manaf Z, Azizan N. 2012. High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study. Boston: BMC Dermatology.

Jaggi Rao. 2015. Acne Vulgaris. La Jolla, California: Medscape.

O’Brien B, Gleeson D, Jordan K. 2013. Iodine concentrations in milk. Irlandia: Irish Journal Agriculture Food Research.

Thiboutout DM, Strauss JS. 2003. Disease of The Sebaceous Gland. Dalam: FitzPatrick’s Dermatology in General Medicine (Edisi ke-6) Newyork: McGrawHill.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/kedokteran.v0i0.4771

Flag Counter    Â