Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Biji Jintan Hitam (Nigella sativa) terhadap Kadar Kolesterol Total Darah pada Mencit Model Hiperkolesterolemia

Rangga Wijaya, Herri Sastramihardja, Raden Anita Indriyanti

Abstract


Abstract. The factor of cardiovascular diseases is the excessive fat deposit, especialy cholesterol on inner wall of blood capillary. One of plant that usually consumpted and trusted can lowering blood cholesterol is black cumin a.k.a habbatusauda (Nigella sativa). The purpose of this research was to describe the effect of black cumin a.k.a habbatusauda seed extract against total blood cholesterol level. This research method was analytic with experimental design. The subject was 30 male DDY mices, divided into five groups with different treatments, group I (negative control), group II (positive control), group III (doses 0,084gr/day of extract black cumin seed), group IV (0,042gr/day), and group V (0,168gr/day). On day 28th, mice blood was taken and checked it total blood cholesterol level. Mean result of each group total blood cholesterol then calculated stastisticaly using One Way ANOVA test. In this research three blood measurements were taken the result showed that all of total blood cholesterol’s mice elevated after day 18th, and reduced after day 28th. After got the distribution data normal, the statistic test continued to One Way ANOVA test and the result showed that the significant value between each groups was 0.000 (p<0.05). The result showed there was significant difference in doses 0.168gr/day that not found in other dose group. Therefore, it can be concluded that the ethanol extract of black cumin a.k.a habbatusauda (Nigella sativa) seeds has the ability to reduce blood total cholesterol level. This is because at a dose of 0.168gr/day there is more active substances than other doses to reduce total blood cholesterol levels.

Keywords: Black cumin a.k.a habbatusauda (Nigella sativa), Cardiovascular Disease, Hypercholesterolemia.

 

 

Abstrak.. Faktor penyebab yang paling sering pada penyakit kardiovaskuler adalah deposit berlebih dari lemak, terutama kolesterol pada dinding dalam pembuluh darah kapiler. Salah satu tumbuhan yang bisa dikonsumsi oleh masyarakat yang dipercaya dapat menurunkan kolesterol darah adalah Jintan Hitam (Nigella sativa). Tujuan dari penelitian ini adalah untuk meneliti pengaruh ekstrak biji jintan hitam (Nigella sativa) terhadap kadar kolesterol total darah. Metode penelitian ini adalah penelitian analitik dengan desain eksperimental. Subjek adalah 30 ekor mencit jantan galur DDY, terbagi atas lima kelompok, kelompok I (kontrol negatif), kelompok II (kontrol positif), kelompok III (ekstrak biji jintan hitam dosis 0,084gr/hari ), kelompok IV (dosis 0,042gr/hari), dan kelompok V (dosis 0,168gr/hari). Pada hari ke-28, dilakukan pengambilan darah dan pemeriksaan kadar kolesterol total darah. Rata-rata kolesterol total darah tiap kelompok kemudian dihitung secara statistik menggunakan uji One Way ANOVA. Pada penelitian ini dilakukan 3 kali pengukuran darah dan menunjukan hasil bahwa seluruh kolesterol total darah mencit meningkat setelah hari ke-18, dan menurun setelah pemberian perlakuan, pada hari ke-28. Setelah didapatkan distribusi data normal, uji statistik dilanjutkan dengan uji One Way ANOVA. Hasilnya menunjukan nilai yang bermakna dengan nilai p adalah 0,000 (p<0,05). Hal ini menunjukan bahwa didapatkan perbedaan bermakna pada kelompok dosis 0,168gr/hari yang tidak didapatkan pada kelompok dosis lain. Dengan demikian dapat disimpulkan bahwa ekstrak etanol biji Jintan Hitam (Nigella sativa) memiliki kemampuan untuk menurunkan kadar kolesterol total darah. Hal ini disebabkan karena pada dosis 0,168gr/hari memiliki kandungan zat aktif yang lebih banyak dibandingkan dosis yang lain untuk menurunkan kadar kolesterol total darah.

Kata Kunci:         Hiperkolesterolemia, Penyakit Kardiovaskuler, Jintan Hitam (Nigella sativa)


Keywords


Hiperkolesterolemia, Penyakit Kardiovaskuler, Jintan Hitam (Nigella sativa)

Full Text:

PDF

References


Daftar Pustaka

Dorland WA, Newman. Kamus Kedokteran Dorland edisi 31. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC; 2010. p. 702, 1003.

Bhatnagar. Heart Disease and Stroke Statistics. Cardiovascular. 2008

Stapleton PA, Goodwill AG, James ME, Brock RW, Frisbee JC. Hypercholesterolemia and microvascular dysfunction: Interventional strategies.Jr Inf. 2010;7(6): 54.

AHA. Heart Disease and Stroke Statistics. Circulation. 2013.

WHO. Raised cholesterol. WHO. 2015. Retrieved from http: //www.who.int/ gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/

Depkes. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2014. Retrieved January30,2018,http://www.depkes.go.id/article/view/17073100005/penyakit-jantung-penyebab-kematian-tertinggi-kemenkes-ingatkan-cerdik.html

Stone NJ, Robinson JG, Lichtenstein AH. Guideline on the treatment of blood cholesterol to reduce atherosclerotic cardiovascular risk in adults: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014. 2889-2934 p.

National institute of health. NCEP cholesterol guidelines. National Cholesterol Education Program ATP III. 2001. 925-929 p.

Moreau R, Kamal-Eldin A. Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils [Internet]. Elsevier Science; 2015. Available from: https:/ /books.google.co.id/ books?id=1LF3CgAAQBAJ

Ahmad S, Beg ZH. Hypolipidemic and antioxidant activities of thymoquinone and limonene in atherogenic suspension fed rats. Food Chem [Internet]. 2013;138(2-3):1116–24. Available from: http:// www.ncbi.nlm.nih.gov pubmed/23411222

Khairunnisa L, Ngestiningsih D, Setyawati AN. Pengaruh pemberian ekstrak jintan hitam (Nigella sativa) terhadap kadar kolesterol ldl serum tikus Sprague dawley setelah pemberian paparan asap rokok. 2016. Retrieved from http://eprints.undip.ac.id/50720/

Nickavar. Chemical Composition of Fixed an Volatine Oil of Nigella sativa L. From Iran. Verlag der Zeitschrift für Naturforschung. 2008. 58c, p 629--31.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/kedokteran.v0i0.13184

Flag Counter    Â