Perancangan Sistem Informasi pada Restoran Bakmi Jowo DU 67 Bandung

Muhammad Yogie Aschari, Magnaz Lestira Oktaroza

Abstract


Abstract. Bakmi Jowo DU 67 is one of the companies engaged in the restaurant business that sells noodle food with traditional characteristics. The author conducted this research aims to analyze the information system that is being applied to the company. As for the problems that occur at Bakmi Jowo DU 67 Bandung Restaurant, including the absence of a written organizational structure, the absence of a person in charge because there is no written job description, inadequate documents that do not conform to standards. And an adequate report is not made. With these problems, the authors aim to design a new information system to reduce the risk of fraud and minimize errors in operational business activities related to sales, purchasing, and inventory information systems at Bakmi Jowo DU 67 Bandung restaurant from before. The method used in this research is descriptive analysis and case studies, whereas in developing information systems researchers use the FAST (framework for Application of System Technique) method with the JAD (Joint Application Development) approach. the result was a new information system design related to documents and system procedures to support business operations in Bakmi Jowo DU 67 Bandung restaurant.

Keywords: Analysis and designing information systems.

 

Abstrak. Bakmi Jowo DU 67 merupakan salah satu perusahaan yang bergerak  di bidang usaha restoran yang menjual makanan mie dengan ciri khas tradisional. Penulis melakukan penelitiaan ini bertujuan untuk menganalisis sistem informasi yang sedang diterapkan pada perusahaan tersebut. Adapun permasalahan yang terjadi pada Restoran Bakmi Jowo DU 67 Bandung diantaranya tidak adanya stuktur organisasi secara tertulis, tidak adanya tanggung jawab di karenakan tidak adanya job desckription tertulis, dokumen yang tidak memadai yang tidak sesuai standar Serta tidak dibuatkanya laporan yang memadai. Dengan adanya permasalahan tersebut, penulis bertujuan  untuk merancang sistem informasi baru untuk mengurangi resiko kecurangan dan meminimalisir kesalahan dalam kegiatan oprasional bisnis yang terkait dengan sistem informasi penjualan, pembelian, dan persediaan di Restoran Bakmi Jowo DU 67 Bandung. Metode yang digunakan pada penelitiian ini yaitu deskriptif analisis dan studi kasus, sedangkan dalam mengembangkan sistem informasi peneliti memakai metode FAST (framework for Application of System Technique) dengan pendekatan JAD (Joint Application Development.). hasilnya adalah rancangan sistem informasi baru yang terkait dengan dokumen dan sistem prosedur untuk menunjang kegiatan oprasional bisnis di restoran Bakmi Jowo DU 67 Bandung.

Kata Kunci : Analisis dan Perancangan Sistem Informasi.


Keywords


Analisis dan Perancangan Sistem Informasi.

Full Text:

PDF

References


Gelinas, B. Dull, & Willer. 2014. Accounting Information System. Australia: Cengage Learning

Joseph, w.w 1994. Sistem Informasi Akuntansi. Jakarta : Erlangga.

Shelly, Rosenblatt 2010. Sistem Informasi Analisis and Design, united States: Course Technology.

Marshall, Romney., & Steinbart, Paul John. 2015. Sistem Informasi Akuntansi. Jakarta: Salemba Empat.

Hary. (2014). Pengendalian Akuntansi dan Manajemen. Edisi satu. Jakarta: Kencana.

Stevenson, Sum Chee Choung. 2014. Oprations Management,. Edisi sembilan. Jakarta: Salemba Empat.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.23821

Flag Counter