Analisis Pengendalian Kualitas Produk Tahu Cibuntu Menggunakan Metode Statistical Quality Control Untuk Mengurangi Produk Cacat (Kasus Pada Home Industry Sutera H.Galih)

dwi satrio

Abstract


Abstract. This study aimed to analyze the product quality control know Cibuntu using statistical quality control methods to reduce product defects.In this research there are two main types of variables, variables such as quality measurement attribute . Quality control includes three phases, namely : quality control of raw materials, semi-finished product quality control, and peengendalian quality of the finished product. Meanwhile, the quality measurement is done by setting the attributes of a defective product with the following characteristics : raw materials less good at the time of opening of the packaging , raw material defect at the time of boiling and damage to the product during packaging .Based on the results of the study could be said that the amount of production out Cibuntu for disability research on raw materials , semifinished products and finished products . The main cause of defective product raw material is a mistake in the selection of soybean . The cause of the defect is due to the semi-finished product when grinding soybeans that are less smooth and less good machines . The main cause of defective finished products is by boiling too long and rupture of the product The number of defective products out Cibuntu most dominant is on semi-finished products , finished products and lastly followed by raw materials. Meanwhile, the main cause is the human factor , machinery , raw materials .

Keywords: Statitistical Quality Control , Minimizing Product Defects

 

Abstrak. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis pengendalian kualitas produk tahu cibuntu menggunakan metode statistical quality control untuk mengurangi produk cacat.Dalam penelitian ini terdapat dua jenis variabel yaitu variabel utama berupa pengukuran kualitas secara atribut. Pengendalian kualitas meliputi 3 tahap, yaitu: pengendalian kualitas bahan baku, pengendalian kualitas produk setengah jadi, dan peengendalian kualitas produk jadi. Adapun, pengukuran kualitas secara atribut dilakukan dengan menetapkan produk cacat dengan karakteristik sebagai berikut: bahan baku kurang bagus pada saat dibuka dari kemasan, bahan baku cacat pada saat perebusan dan kerusakan produk pada saat pengemasan.Berdasarkan hasil penelitian dapat disampaikan bahwa jumlah produksi tahu cibuntu selama penelitian mengalami kecacatan pada bahan baku, produk setengah jadi, serta produk jadi. Penyebab utama cacat produk bahan baku adalah kesalahan dalam pemilihan kedelai. Adapun penyebab cacat produk setengah jadi adalah akibat saat penggilingan kedelai yang kurang halus dan mesin kurang bagus. Penyebab utama cacat produk jadi adalah akibat perebusan yang terlalu lama dan terjadi pecah terhadap produk tersebut.Jumlah produk cacat tahu cibuntu yang paling dominan adalah pada produk setengah jadi, disusul produk jadi dan terakhir bahan baku. Adapun , faktor utama penyebabnya adalah manusia, mesin, bahan baku.

Kata Kunci: Statitistical Quality Control, Meminimalisasikan Produk Cacat.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.5265

Flag Counter   Â