Analisis Pelayanan Jasa dengan Model Service Quality dan Ishikawa Diagram pada Regata Hotel Bandung

Ghina Nisrina Firdaus Kusmayadi

Abstract


Abstract. The purpose of this research was to determined service of Regata Hotel Bandung. The type of this research is descriptive quantitative and research method which is descriptive survey that is observation done to know facts from existing symptom and searching fact-information about social, economic, or political report from team or region. Popoulasi in this study is guest hotel Aryaduta Bandung ever stay there. and has a sample of 100 people. Data collection techniques used in this study are interviews to Marketing & Communication Manager , documentation, and surveys on hotel guests as many as 100 people. The results of this study revealed that the services provided by Hotel Aryaduta Bandung are in good category, but in the study using Service Quality

Keywords : Service, Service Quality, Ishikawa Diagram

 

Abstrak. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui pelayanan jasa Regata Hotel Bandung. Jenis penelitian ini adalah deskriptif kuantitatif dan metode penelitian yang digunakan adalah deskriptif survey yaitu penyelidikan yang diadakan untuk memperoleh fakta-fakta dari gejala-gejala yang ada dan mencari keterangan-keterangan secara faktual, baik tentang institusi sosial, ekonomi, atau politik dari suatu kelompok ataupun suatu daerah. Popoulasi pada penelitian ini merupakan tamu Regata Hotel Bandung yang pernah menginap disana. dan memiliki sampel sebanyak 100 orang. Teknik pengumpulan data yang digunakan pada penelitian ini adalah wawancara kepada Marketing & Communication Manager, observasi, dokumentasi, dan Survey (dokumentasi) pada tamu hotel sebanyak 100 orang. Hasil penelitian ini mengungkapkan bahwa pelayanan yang diberikan Regata Hotel Bandung berada dalam kategori baik, namun pada penelitian menggunakan Service Quality pelayanan yang diberikan Regata Hotel Bandung masih memiliki kekurangan dalam  keadaan yaitu fisik lahan parkir yang kurang luas dan fasilitas kamar yang dinilai kurang.

Kata kunci : Pelayanan Jasa, Service Quality, Ishikawa Diagram


Keywords


Pelayanan Jasa, Service Quality, Ishikawa Diagram

Full Text:

PDF

References


Afshar A, Jahanshahi, et all. 2011. Study the Effects of Customer Service and Product Quality on Customer Satisfaction and Loyalty. International Journal of Humanities and Social Science, Volume 1, No 7, pp 253260.

Gasperz, Vincent, 2002. ISO 9001 : 2000 and Contunial Quality Improvement, PT. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.

Heizer, Jay dan Barry Rander 2014. Operations Management: Sustainability and Supply Chain Management.

Heizer, Jay dan Barry Rander. 2017. Operations Management 12th ed. Herjanto, E. (2007). Manajemen Operasi (Edisi 3). Grasindo.

Krajewski, Lee J., et. Al, 2013. Operation Management “Processes and Supply Chainâ€. Global Edition, England: Pearson Education Limited.

Marcel, Davidson, 2003. Service Quality in Concept and Theory. Published by American Press, USA

Parasuraman, A. Valerie, 2001. (Diterjemahkan oleh Sutanto) Delivering Quality Service. The Free Press, New York.

Tjiptono, Fandy dan G. Chandra. 2005. Service, Quality, & Satisfaction. Penerbit Andi. Yogyakarta.

Tjiptono, Fandy. 2006, Manajemen Pelayanan Jasa, Penerbit Andi, Yogyakarta. Tjiptono, Fandy, 2009, Manajemen Jasa, Andi Offset, Yogyakarta.

Sumber lainnya:

https://www.tripadvisor.com

https://www.booking.com

https://jarhie.com/menginap-di-hotel-regata-bandung/

http://www.benbernavita.com/2016/11/menginap-di-hotel-regata-bandung.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.15426

Flag Counter   Â