Sistem Penghantaran Obat Oral Spray Gel In Situ dari Daging Kering Lidah Buaya (Aloe Vera (L.) Burm.F.)

Moch. Azril Aidineka Jaelani, Fitrianti Darusman, Sani Ega Priani

Abstract


Abstract. In situ gel is a drug delivery system in solvent shape before delivered into the body and modified into a gel after delivered in the body. The system was selected because it can facilitate the active substance delivery systems, increase local bioavailability, simple formulation, the dose used is low, and convenient to use. Gel in situ formulations of aloe vera gel dry (AVGD) conducted by combining carbopol 934P and HPMC E4M at the orientation stage and combining the formula as a base of AVGD as an active ingredient in the formulation stage. Formula contains carbopol 934P 0.5% and 0.6% HPMC E4M is the best base for the oral dosage formula spray gel in situ containing AVGD 0.8% based on the evaluation organoleptic test, viscosity, pH, and the weight of the spray pattern, forming gel in vitro, the scatter adhesion in vitro (mucoadhesive), and stability test include organoleptic stability, pH and viscosity.

Abstrak. Gel in situ adalah sebuah sistem penghantaran obat dalam bentuk larutan sebelum dihantarkan dalam tubuh dan akan diubah dalam bentuk gel setelah dihantarkan dalam tubuh. Sistem ini dipilih karena dapat mempermudah sistem penghantaran zat aktif, meningkatan bioavailabilitas lokal, formulasi sederhana, dosis yang digunakan rendah, dan nyaman digunakan. Formulasi gel in situ daging kering lidah buaya (DKLB) dilakukan dengan mevariasikan carbopol 934P dan HPMC E4M sebagai basis pada tahap orientasi formula dan memvariasikan DKLB sebagai bahan aktif pada tahap formulasi. Formula mengandung carbopol 934P 0,5% dan HPMC E4M 0,6% merupakan basis terbaik untuk formulasi sediaan oral spray gel in situ mengandung DKLB 0,8% berdasarkan hasil evaluasi uji organoleptis, viskositas, pH, pola dan bobot semprot, pembentukan gel secara in vitro, daya sebar lekat secara in vitro (mukoadhesif), dan Pengujian stabilitas meliputi organoleptis, pH serta viskositas.


Keywords


Gel in situ, Daging Kering Lidah Buaya(Aloe Vera (L.) Burm.F.), Carbopol 934P, HPMC E4M

References


Ambarsari, D.W. (2006). Aktivitas Antiinflamasi Dan Antinociceptive Jus Lidah Buaya (Aloe Vera, L.) Pada Tikus Jantan Artritis Yang Diinduksi Complete Freund’s Adjuvant (Cfa) www.rac.uii.ac.id.

Furnawanthi I.(2007). Khasiat dan manfaat lidah buaya si tanaman ajaib. Edisi 8. Jakarta selatan: PT. AgroMedia Pustaka, 1-29.

Hamman J H. (2008). Composition and application of aloe vera leaf gel. Molecules.

Hanley, D.C., Solomon, W.A., Saffran, B., Davis R.H. 1984. The evaluation of natural substances in the treatment of adjuvant arthritis. J Am Podiatry Assoc 72:275-284.

Jatnika A, Saptoningsih. (2009). Meraup labadari lidah buaya. Jakarta: Agro Media Pustaka.

Nirmal H. B. et al,. (2010). In-Situ Gel: New Trend in Controlled and Sustained Drug Delivery System, International Journal of PharmTech Research, 2, 1398-1408.

P.R. Patil, S.S.Shaikh, K.J.Shivsharan, S.R.Shahi. (2014). In Situ Gel: A Novel Drug Delivery System. Indo American Journal of Pharmaceutical Research.

Vazquez, B., Avila, G., Segura, D., and Escalante, B. (1996). Antiinflammatory activity of extracts from Aloe vera gel. J-Ethnopharmacol. Dec; 55(1): 69-75.

Wirakartakusumah, Aman. dkk, 1992, Peralatan Dan Unit Proses Industri Pangan, Institut Pertanian Bogor, Bogor.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.4492

Flag Counter    Â