Uji Efektivitas Pengawet dan Karakterisasi Film Penyalut Makanan dari Kulit Jeruk

Irena Ulya, Anggi Arumsari, Hilda Aprilia

Abstract


Abstract. A research on food coating film with pectin base from orange peels has been done. The essential oil of orange peels was added to the film as a preservative. Physical characterization test of film done are thickness, tensile strength, and elongation. Preservative effectiveness of essential oil added to the coating film using TPC method also performed. Results showed the acceptable coating film formula is the formula with the addition of 1% pectin. Preservative effectiveness test show the essential oil added with 1.5% concentration increasing number of bacteria and fungi, from day 1 to day 14.

Abstrak. Telah dilakukan penelitian mengenai film penyalut makanan dengan basis pektin dari kulit jeruk, disertai penambahan minyak atsiri kulit jeruk tersebut sebagai pengawet. Uji karakterisasi fisika film yang dilakukan meliputi ketebalan, kekuatan tarik, dan kemuluran. Dilakukan pula uji efektivitas pengawet film penyalut yang ditambahkan minyak atsiri dengan menggunakan metode ALT. Hasil penelitian menunjukkan formula film penyalut yang dapat diterima adalah formula film dengan penambahan pektin pada konsentrasi 1%. Pengujian efektivitas pengawet film penyalut yang ditambahkan minyak atsiri dengan konsentrasi 1,5% menunjukkan kenaikan jumlah bakteri dan jamur dari hari ke-1 hingga hari ke-14.

Keywords


kulit jeruk; pektin; minyak atsiri; film penyalut makanan; pengawet

References


Embuscado, Milda dan Kerry C. Huber. 2009. Edible Films and Coatings for Food Applications. London: Springer.

Member SFF Area. 2007. Innovations in Edible Films. UK: Pira International Ltd.

Ramayulis, Rita. 2013. Jus Super Ajaib. Jakarta: Penebar Plus.

Robertson, Gordon L. 2013. Food Packaging: Principles and Practices, third Edition. Boca Raton: CRC Press.

Sawamura, Masayoshi. 2010. Citrus Essential oil: Flavor and Fragrance. New Jersey: John Wiley & Sons Inc.

Spiegel-roy, Pinhas dan Eliezer E. Goldschmidt. 1996. Biology of Citrus. New York: Cambridge University Press.

Sulistiana, Evi E. dan Widya D. R. Putri. 2015. Komparasi Penggunaan Tepung Ganyong dan Tepung Sukun terhadap Karakteristik Edible Film Kulit Jeruk Bali. Jurnal Pangan dan Agroindustri, September, Vol. 3, No.4.

Syarifuddin, Ahmad dan Yunianta. 2015. Karakterisasi Edible Film dari Pektin Albedo Jeruk Bali dan Pati Garut. Jurnal Pangan dan Agroindustri, September, Vol. 3, No. 4.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.4365

Flag Counter