Analysis of formaline in chicken using UV-visible spectrophotometry.
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Anwar, Faisal dan Ali Khomsan. (2009). Makan Tepat Badan Sehat. Jakarta: Penerbit Hikmah; 145.
Bianchi, F, M Careri, M. Musci, A. Mangra. (2007). Fish and Food Safety: determination of formaldehyde in 12 fish species by SPME extraction GC-MS analisys. Food Chem., 100, 1049- 1053.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (1949). Farmakope Indonesia Edisi III. Jakarta; 259, 676.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia. (1995). Farmakope Indonesia Edisi IV. Jakarta; 254, 649, 1016, 1051-1063
Harmita. (2006b). Buku Ajar Analisis Fisikokimia. Depok: Departemen Farmasi FMIPA Universitas Indonesia; 144-162.
Health and Safety Executive. 1994). Methods for The Determination of Hazardous SubstancesFormaldehyde in Air; 2-3.
IARC. (2006). IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risk tohumans: Formaldehyde; 2- Butoxyethanol and 1-tertButoxypropan-2-ol. Vol 88. Lyon; WHO.
Moeloek, F.A., 1999. Peraturan Menteri Kesehatan Republic Indonesia No.1168/Menkes/PER/X/1999 Tentang Perubahan Atas Peraturan Menteri Kesehatan No.722/Menkes/IX/1988 Tentang Bahan Tambahan Makanan.
Muchtadi, T.R. dan Sugiona. (1992). Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. Direktorat Jenderal Tinggi Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Nash, T. (1953). Colorimetric eatimation of Formaldehyde by means of Hantzch reaction. Biochem. J., 55 (3); 417-418.
Priyatno, Martono Adi. (2003): Mendirikan Usaha Pemotongan ayam. Bogor: Panebar Swadaya; 55-58
Schryver, SB. (1910). The Photochemical formation of formaldehyde in green plants. Proc. Roy. Soc. London, Series B 82 (554); 227
Sirait, M., 1979. Famakope Indonesia, Edisi III. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia, hal. 54, 260, 772-773
Soebijoto, Hertanto. (2015). Petugas Temukan 20 kg Daging Ayam Berformalin. www.kompas.com. 26 Januari 2015. 19.30 WIB
Sudjarwo, 2013. Penetapan Kadar Formalin Dalam Ayam Potong Yang Diambil Di Pasar Tradisional Surabaya Timur
Wahyu, J. (1985). Ilmu Nutrisi Unggas. Gajah Mada University Press, Yogyakarta
DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.2948
  Â