Literature Review: Karakterisasi Senyawa Flavonoid yang Berpotensi sebagai Antioksidan dari Biji Kurma (Phoenix dactylifera L.)

Fitriyani Sari, Yani Lukmayani, Esti Rachmawati Sadiyah

Abstract


Abstract. Dates seeds are the waste produced from the processing of dates. In some industries, date palm seeds are not used optimally. Date palm seeds contain various bioactive components, one of which is flavonoid which is known as antioxidant. Objective: to review and search literature (literature review) regarding the characterization of the composition of flavonoids from date palm seeds with antioxidant potential. Method: searching various research journals obtained from the internet related to the composition of flavonoids that contain antioxidants from date palm plants. Results and Discussion: Date palm seeds may contain flavonoid of flavanone group, the antioxidant activity of flavonoids can be seen from the IC50 values. The IC50 value obtained from various extracts and fractions of date palm seeds is said to be a very strong antioxidant if it has an IC50 value <50 ppm, strong if it has an IC50 value of 50-100 ppm, moderate if it has an IC50 value of 100-150 ppm, weak if it has an IC50 value 151-200 ppm and is very weak if it has an IC50 value of more than 200 ppm. From these results the composition of the flavonoids that support as an antioxidant from date palm seeds have very strong effectivity.

Keywords: Seeds dates, flavonoids, antioxidants

Abstrak. Biji kurma adalah limbah yang dihasilkan dari pengolahan buah kurma. Di beberapa industri, biji kurma kurang dimanfaatkan secara optimal. Biji kurma mengandung berbagai komponen bioaktif salah satunya adalah flavonoid yang berperan sebagai antioksidan. Tujuan : melakukan ulasan dan penelusuran pustaka (literature review) mengenai karakterisasi senyawa flavonoid pada biji kurma yang berpotensi sebagai antioksidan. Metode : melakukan penelusuran berbagai jurnal penelitian yang diperoleh dari internet terkait karakterisasi senyawa flavonoid yang berpotensi sebagai antioksidan dari tumbuhan kurma. Hasil dan Pembahasan : Biji kurma mengandung flavonoid golongan flavanon, aktivitas antioksidan senyawa flavonoid dapat diketahui dari nilai IC50. Nilai IC50 yang diperoleh dari berbagai ekstrak dan fraksi biji kurma dikatakan sebagai antioksidan yang sangat kuat jika memiliki nilai IC50 <50 ppm, kuat jika memiliki nilai IC50 50-100 ppm, sedang jika memiliki nilai IC50 100-150 ppm, lemah jika memiliki nilai IC50 151-200 ppm dan sangat lemah jika memiliki nilai IC50 lebih dari 200 ppm. Dari hasil tersebut senyawa flavonoid yang berpotensi sebagai antioksidan dari biji kurma memiliki efektivitas yang sangat kuat.

Kata kunci: Biji Kurma, flavonoid, antioksidan.


Keywords


Biji Kurma, flavonoid, antioksidan.

Full Text:

PDF

References


Abdillah, M., Nazilah, N. K., & Agustina, E. (2017). Identifikasi Senyawa Aktif dalam Ekstrak Metanol Daging Buah Kurma Jenis Ajwa (Phoenix dactylvera L.). Research Report.

Al-Daihan, S., Bhat, R. S. (2012). Antibacterial Activities Of Extracts Of Leaf, Fruit, Seed And Bark Of Phoenix Dactylifera. African Journal of Biotechnology, 11(42), 10021-10025.

Al-Dawah, N. K., Ibrahim, S. L. (2013). Phytochemical Characteristics Of Date Palm (Phoenix Dactylifera L.) Leaves Extracts. Kufa Journal For Veterinary Medical Sciences, 4(1), 90-96.

Alfaridz, F., Amalia, R. (2018). Review Jurnal: Klasifikasi dan Aktivitas Farmakologi Dari Senyawa Aktif Flavonoid. Fakultas Farmasi Unpad, Sumedang, Jawa Barat.

Al-Samarrai, R. R., Al–Samarrai, A. M. H., & Al-Salihi, F. G. (2017). Identification of Flavonoids in Iraqi Date Palm Pollen by HPLC. Orient J Chem, 33, 985-8.

Arifin, B., Ibrahim, S. (2018). Struktur, Bioaktivitas Dan Antioksidan Flavonoid. Jurnal Zarah, 6(1), 21-29.

Assirey, E.A. (2014). Nutritional Composition Of Fruit Of 10 Date Palm (Phoenix Dactylifera L) Cultival Fruits Grown In Saudi Arabia By High Performance Liquid Chromatography, Journal of Taibah University for Science, Vol. 9 (1): 75-79.

Chaira, N., Ferchichi, A., Mrabet, A., & Sghairoun, M. (2007). Chemical Composition Of The Flesh And The Pit Of Date Palm Fruit And Radical Scavenging Activity Of Their Extracts. Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(13), 2202-2207.

Deshpande, N. M., Deshpande, M. M., & Dravyaguna, D. (2017). Date Fruit (Phoenix Dactylifera Linn)–A Review On Nutritional Values, Phytochemicals And Pharmacological Actions. World Journal of Pharmaceutical Research, 6(8), 419-426.

Jain PK, Kharya M, Gajbhiye A. (2013). Pharmacological Evaluation Of Mangiferin Herbosomes For Antioxidant And Hepatoprotection Potential Against Ethanol Induced Hepatic Damage, Drug Dev Ind Pharm, Vol. 39: 1840-50.

Markham, K. R. (1998). Cara Mengidentifikasi Flavonoid, terjemahan oleh Padmawainata, K., dan Niksolihin S, ITB, Bandung.

Masmoudi-Allouche, F., Touati, S., Mnafgui, K., Gharsallah, N., El Feki, A., & Allouche, N. (2016). Phytochemical Profile, Antioxidant, Antibacterial, Antidiabetic And Anti-Obesity Activities Of Fruits And Pits From Date Palm (Phoenix Dactylifera L.) Grown In South Of Tunisia. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 5(3), 15.

Maulana, E. A., Asih, L. A., & Arsa, M. (2016). Isolasi dan Uji Aktivitas Antioksidan Senyawa Flavonoid dari Ekstrak Daun Jambu Biji Putih (Psidium guajava L.). Jurnal Kimia, 10, 161-168.

Munawaarah, Al. (2015). Hubungan pemberian kurma (Phoenix Datylivera L.) varietas ajwa terhadap kadar kolesterol total darah [Skripsi], Fakultas Kedokteran dan Ilmu Farmasi, Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta.

Rivai, H., Sari, D. P., & Rizal, Z. (2017). Isolasi Dan Karakterisasi Flavonoid Antioksidan Dari Herba Meniran (Phyllanthus niruri L.). Jurnal Farmasi Higea, 4(2), 100-111.

Sayyid, ‘Abdul Basith Muhammad. (2012). Ketika Rasulullah Tidak Pernah Sakit, Gaya Hidup Sehat Islami, Creative Imprint of Tiga Serangkai, Tinta Madina, Solo.

Siregar, Y. D. I., Rudiana, T., & Riyadi, W. (2018). Identifikasi Komposisi Kimia dan Uji Aktivitas Antioksidan dari Biji Kurma (Phoenix dactylifera). Jurnal Kimia Valensi, 4(2), 182-189.

Takaeidi, M.R., Jahangiri, A., Khodayar, M.J., Siahpoosh, A., Yaghooti, H., Rezaei, S., Salecheh, M., Mansourzadeh, Z. (2014). The Effect of Date Seed (Phoenix dactylifera) Extract on Paraoxonase and Arylesterase Activities in Hypercolesterolemic Rats, Jundishapur Journal National Pharmacology, 15th February, Vol. 9 (1): 30-34.

Warnasih, S., Widiastuti, D., Hasanah, U., Ambarsari, L., & Sugita, P. (2019a). Aktivitas Antioksidan Dan Flavonoid Ekstrak Biji Kurma. Ekologia: Jurnal Ilmiah Ilmu Dasar dan Lingkungan Hidup, 19(1), 34-38.

Warnasih, S., Widiastuti, D., Hasanah, U., Ambarsari, L., & Sugita, P. (2019b). Phytochemical Screening And Antioxidant Activity Of Date (Phoenix Dactylifera) Seed Extracts. International Journal of Engineering & Technology (in review), 8(2S7), ISSN: 2277-3878

Zuhra, C. F., Tarigan, J. B., & Sihotang, H. (2008). Aktivitas antioksidan senyawa flavonoid dari daun katuk (Sauropus androgunus (L) Merr.), Jurnal Biologi Sumatera, Vol. 3(1), 7-10, ISSN 1907-5537.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.23877

Flag Counter    Â