Kultur Dunaliella salina serta Potensinya sebagai Sumber Bahan Baku Antibakteri Shigella dysenteriae

Dyah Legina Dwi Putri, Indra Topik Maulana, Thyazen Abdo Alhakimi

Abstract


Abstract. Dysentery is part of an acute diarrheal disease caused by the bacterium Shigella dysenteriae. Microalgae Dunaliella salina contains several compounds that can potentially antibacterial as well as a source of raw materials to the bacteria Shigella dysenteriae. This study aims to analyze the potential of cultivation Dunaliella salina, as well as examine the potential antibacterial activity against Shigella dysenteriae from extract Dunaliella salina, and determine what compounds are potential as antibacterial raw materials are Shigella dysenteriae reviewed based on literature studies in various research angles. This research was conducted by two methods, namely culture Dunaliella salina and literature study.Culture Dunaliella salina includes the growth period of Dunaliella salina, media, temperature, light intensity and color change. Literature study is done by gathering information through data sets. Dunaliella salina is able to grow at a temperature of 24°C,premisesn media sea water, a light source, a nutrient which is characterized by discoloration and decrease in light intensity. From various existing studies Dunaliella salina has potential as an antibacterial characterized by inhibition of bacteria Shigella dysenteriae at a minimum inhibitory concentration of several other types of algae.compoundstabolite Secondarysuch as flavonoids, alkaloids, saponins, tannins and steroids can be potential sources of antibacterial raw materials Shigella dysenteriae. 

Keywords: Dunaliella salina, Shigella dysenteriae, culture, antibacterial

 Abstrak. Disentri merupakan bagian dari penyakit diare akut yang disebabkan oleh bakteri Shigella dysenteriae. Mikroalga Dunaliella salina mengandung beberapa senyawa yang dapat berpotensi sebagai antibakteri serta menjadi sumber bahan baku terhadap bakteri Shigella dysenteriae. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis potensi budidaya Dunaliella salina, serta menelaah potensi aktivitas antibakteri terhadap bakteri Shigella dysenteria dari ekstrak Dunaliella salina, serta menentukan senyawa apa yang berpotensi sebagai bahan baku antibakteri Shigella dysenteriae ditinjau berdasarkan studi literatur berbagai sudut penelitian. Penelitian ini dilakukan dengan dua metode yaitu kultur Dunaliella salina serta studi literatur. Kultur Dunaliella salina meliputi masa pertumbuhan Dunaliella salina, media, suhu, intensitas cahaya dan perubahan warna. Studi literatur dilakukan dengan mengumpulkan informasi-informasi melalui kumpulan data. Dunaliella salina mampu tumbuh pada suhu 24 , dengam media air laut , sumber cahaya, nutrient yang ditandai dengan perubahan warna dan penurunan intensitas cahaya. Dari berbagai penelitan yang sudah ada Dunaliella salina memiliki potensi sebagai antibakteri ditandai dengan terhambatnya bakteri Shigella dysenteriae pada konsentrasi hambat minimum beberapa jenis alga yang lain. Senyawa mentabolit sekunder seperti flavonoid, alkaloid, saponin, tanin dan steroid dapat berpotensi sebagai sumber bahan baku antibakteri Shigella dysenteriae. 

Kata kunci : Dunaliella salina, Shigella dysenteriae, kultur, antibakteri


Keywords


Dunaliella salina, Shigella dysenteriae, Kultur, Antibakteri

Full Text:

PDF

References


Al-Judaibi, A. (2014). ‘Antibacterial Effects of Exracts of Two types of Red Sea Algae’ Journal of Bioscienes and Medicines. 2 : 74-82.

Aprianty, I., Indra, T.M., Livia, S. (2019). ‘Telaah Golongan Senyawa Antibakteri Shigella dysenteriae dari Ekstrak Bertingkat Alga Merah (Eucheuma spinosum) Menggunakan Metode KLT Bioautografi’ Prosiding Farmasi. Vol.5 No. : 748-754

Cakmak, Y.S., Murat. K dan Meltem. A. (2014). ‘Biomedical Composition AndBioactivity Screening Of Various Extracts From Dunaliella salina A Green Microalga’ EXCLI Journal. 13. : 679-690.

Garrity, G. M., Bell, J. A. dan Lilburn, T. G., (2004). Taxonomic Outline of The Procaryotes: Bergey’s Manual of Systemic Bacteriology, 2nd ed, New York, Release 5,0 Spring-Verlag, pp. 46.

Hadiyanto dan Azim, M., (2012). Mikroalga Sumber Pangan dan Energi Masa Depan, Edisi Pertama, UPT Undip Press, Semarang.

Hanapi A., Fasya G., Mardiyah U dan Miftahurrahmah (2013). ‘Uji Aktivitas Antioksidan Dan Antibakteri Ektsrak Metanol Alga Merah Eucheuma spinosum Dari Perairan Wongsorejo Banyuwangi’ Jurnal Alchemy, Vol. 2, No.2 : 126-137

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2011). Standar Antropometri Penilaian Status Gizi Anak. Direktorat Gizi, Jakarta.

Michalak, I dan Katarzyna. C. (2015) ‘Algae As Production Systems Of Bioactive Compounds’ Engineering in Life Sciences. Vol 15 : 160-176

Morais, M. G. D., Vaz, B. D. S., and Costa, J. A. V., (2015). ‘Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae’. Biomed Research Journal.

Nuzul, P., Daniel. L dan Septriyanto. D. (2018). ‘Uji Aktivitas Alga Coklat Jenis Padina sp. Dari Pantai Sorido Biak Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Dan Shigella dysenteriae’ Pharmacy Medical Journal. Vol. 1, No. 1 : 16-25.

Oren, A., (2005). A Hundred Years of Dunaliella Research: 1905-2005. Licensee BioMed Centra, Israel. pp. 14.

Pangaestuti, I.E., Sumardianto dan Ulfah. A. (2017). ‘Skrining Senyawa Fitokimia Rumput Laut Sargassum sp. Dan Aktivitasnya Sebagai Antibakteri Terhadap Staphylococcus aureus dan Eschericia coli’ Journal of Fisheries Science and Technology Vol. 12, No. 2 : 98-102.

Polle, J. E. W. and A. Ben-Amotz. (2009). History, Distribution and Habitats of Algae of the Genus Dunaliella (Chlorophyceae). In : A. Ben-Amotz, ed. The Alga Dunaliella Biodiversity, Physiology, Genomics and Biotchnology, Science Publisher, USA. pp.1-3

Rusmawanto., P. Arief dan A. Yuniarti. (2019) ‘Minimum Inhibitory Concentration of Marine Microalgae Dunaliella salina on Fish Pathogenic Bacteria Edwardsiella tarda’ International Research Journal of Life Science. Vol. 6, No. 2 :72-82.

Shaktivel, R., S. Elumalai and M. M. Arif. (2011), ‘ Microalgae Lipid Research, Past, Present: A Critical Review for Biodiesel Production in The Future’, Journal of Experimental Sciences. Vol. 2, No. 10 : 29-49.

Shrotriya, A. (2015). ‘An Introduction To Shigellosis And Strategies Against Potent Drug’ , International Journal Of Pharmacy & Life Sciences, 6, 8-9.

Syahrimin, A. Wiraningtyas., Ruslan dan N. Annafi (2020). ‘Skrining Fitokimia Dari Rumput Laut Turbinaria sp.’ Jurnal Pendidikan Kimia dan Ilmu Kimia. Vol. 3, No. 1 : 18-23.

Syahrimin, A. Wiraningtyas., Ruslan dan N. Annafi (2020). ‘Skrining Fitokimia Dari Rumput Laut Turbinaria sp.’ Jurnal Pendidikan Kimia dan Ilmu Kimia. Vol. 3, No. 1 : 18-23.

Thinakaran, T., Balamurgan, M. & Sivakumar, K., (2012). Screening of Phycochemical Constituens Qualitatively and Quantitatively Certain Seaweeds from Gulf of Mannar Biosphere Reserve. International Research Journal of Pharmacy, Vol. 3, No.(7) : 261-265.

Weldy, C.S, dan M.Huesemann. (2007). ‘Lipid by D. salina in Batch Culture: effects of Nitrogen Limitation and Light Intensity’ , Journal of Undergraduate Research Department of Energy, Vol. 7, No.7, : 115.

Widowati, Ita., M. Zainuri., Hermien. P.K., Ragil. S., Yann. H., Vincent. L. Nathalie. B., Jean-Luc. M. (2016). ‘Antioxidant Activity Of Three Microalgae Dunaliella salina, Tetraselmis chuii and Isochrysis galbana clone Tahiti’ IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Vol 55, Issue 1 : 1-6.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.23400

Flag Counter    Â