Formulasi Sediaan Spray Gel Mengandung Nanoemulsi Minyak Cengkeh (Syzigium aromaticum L.) untuk Kandidiasis Oral

Anggi Meliana Devi, Aulia Fikri Hidayat, Sani Ega Priani

Abstract


Abstract. Lack of awareness in maintaining oral hygiene can trigger oral candidiasis caused by the fungus Candida albicans. Clove is a plants that has antifungal activity because it contains essential oils with eugenol as the main component. This study aims to determine the antifungal activity of clove oil and determine the formulation of spray gel preparations containing clove oil nanoemulsion that meet  pharmaceutical requirements. Determination of antifungal activity was done by article review. Clove oil nanoemulsions were made by  using ultrasonication with tween 80 as a surfactant and PEG 400 as a cosurfactant. Spray gel preparations were made using a combination of  gelling agent with various concentrations of viscolam (4%, 6%, and 8%) and carbopol 940 with a concentration of 0.5%. Pharmaceutical evaluation was performed toward spray gel including organoleptic tests, homogeneity, pH, viscosity and rheology, spray patterns, spray weights, mucoadhesive test, and adhesion time. Whereas stability tests including centrifugation and heating-cooling test. Based on article review clove oil had antifungal activity with a Minimum Inhibitory Concentration (MIC) in inhibiting Candida albicans growth by 0.04%. The optimum composition of clove oil nanoemulsion is F6 nanoemulsion consisting of 5% clove oil, 30% 80% tween, and 20% PEG 400 with diameter of particle size 58 nm ± 9.70. Spray gel preparations that fulfilled pharmaceutical requirements and physically stable is spray gel F3 with a concentration of 8% viscolam gelling agent and carbopol 940 of 0.5% with diameter of particle size 114 nm ± 15.

Keywords: Spray gel, Nanoemulsion, Clove oil, antifungal, Candida albicans    

Abstrak. Kurangnya kesadaran dalam menjaga kebersihan rongga mulut dapat memicu timbulnya penyakit kandidiasis oral  yang disebabkan oleh jamur Candida albicans. Cengkeh merupakan tanaman yang memiliki aktivitas antijamur karena mengandung minyak atsiri dengan komponen utama eugenol. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui aktivitas antijamur dari minyak cengkeh serta menentukan formulasi sediaan spray gel dengan kandungan nanoemulsi minyak cengkeh yang memenuhi persyaratan farmasetika. Penentuan aktivitas antijamur dilakukan dengan penelusuran pustaka. Nanoemulsi minyak cengkeh dibuat dengan menggunakan ultrasonikasi dengan tween 80 sebagai surfaktan dan PEG 400 sebagai kosurfaktan. Spray gel dibuat menggunakan kombinasi gelling agent viscolam dengan variasi konsentrasi (4%, 6%, dan 8%)  dan carbopol 940 dengan konsentrasi 0,5%. Spray gel dievaluasi meliputi uji organoleptis, homogenitas, pH, viskositas dan rheologi, pola penyemprotan, bobot semprot, daya sebar lekat secara in vitro, dan waktu lekat serta uji stabilitas secara fisik meliputi uji sentrifugasi dan heating-cooling. Minyak cengkeh diketahui memiliki aktivitas antijamur dengan Konsentrasi Hambat Minimum sebesar 0,04%. Komposisi optimum nanoemulsi minyak cengkeh yaitu nanoemulsi F6 yang terdiri dari minyak cengkeh 5%, tween 80 30%, dan PEG 400 20% dengan ukuran partikel dengan 58 nm ± 9,70. Spray gel yang memenuhi persyaratan farmasetika dan stabil secara fisik adalah sediaan spray gel F3dengan konsentrasi gelling agent viscolam 8% dan carbopol 940 0,5% dengan ukuran partikel 114 nm ± 15.

Kata kunci: Spray gel, Nanoemulsi, Minyak cengkeh, antijamur, Candida albicans


Keywords


Spray gel, Nanoemulsi, Minyak cengkeh, antijamur, Candida albicans

Full Text:

PDF

References


Akpan, A dan Morgan, R. (2002). ‘Oral Candidiasis’, Postgrad Met J, 78(922), 455-459.

Astuti, D.P., Husni, P., dan Hartono, K. (2017).‘Formulasi dan Uji Stabilitas Fisik Sediaan Gel Antiseptik Tangan Minyak Atsiri Bunga Lavender (Lavandula angustifolia Miller)’, Farmaka, 15(1), 176-184.

Braga PC, Sasso MD, Culici M, and Alfieri M.(2007). ‘Eugenol and thymol, alone or in combination, induce morphological alterations in the envelope of Candida albicans’,. Fitoterapia, 78:396-400.

Costa, J. A., Lucas, E. F., Queiros,Y. G. C., Mansur, C. R. E. (2012). ‘Evaluation Of Nanoemulsions In The Cleaning Of Polymeric Resins’, Colloids Surf Physicochem, 415: 112-118.

Davis, W. W., T. R. Stout. (1971). ‘Disc Plate Methods of Microbiological Antibiotic Assay’, Appl. Microbiol, 22(4): 659-665.

Fulekar, M. H. (2010). Nanotechnology: Importance and Applications, I. K. International Publishing House Pvt. Ltd., New Delhi, 1.

Guenther, E. (2006). Minyak Atsiri, Jilid I, Diterjemahkan Oleh S. Ketaren, UI Press, Jakarta.

Hakim, L. dan Ramadhian, M. R. (2015). ‘Kandidiasis Oral’, Majority, 4(8), 53-57.

Holland, Troy., Hassan Chaouk, Bruktawit Aswaf, Stephen Goorich, Andrian Hunter, dan Vimala Francis (2002). Spray Hydrogel Wound Dressing. United State Patent Application Publication.

Jawetz, Melnick dan Adelberg’s. (2008). Mikrobiologi Kedokteran, Salemba Medika, Jakarta, Hal: 170-171.

Kamishita, T., Takashi, M., Yoshihide, O. (1992). ‘Spray Gel Base and Spray Gel Preparation Using Theorof’, United State Patent Application Publication, America.

Khan, M. S. A., Ahmad, I., Cameotra, S. S. (2013). ‘Phenylaldehyde and Propanoids Exert Multiple Sites of Action Towards Cell Membrane and Cell Wall Targeting Ergosterol in Candida albicans’, AMB Express, 3: 54.

Khatima, R. K., C. Chotimah, A. F. Z. Eva. (2017). Uji Daya Hambat Ekstrak Kayu Manis (Cinnamomum burmannii) terhadap Pertumbuhan Candida albicans pada Gigi Tiruan Akrilik [Skripsi], Universitas Muslim Indonesia, Makassar.

Martin, A., Swarbick, J., dan A. Cammarata. (1993). Farmasi Fisik 2, Edisi III, UI Press, Jakarta.

Monton, C., Settharaksa, S., Suksaeree, J., Chusut T. (2020). ‘The Preparation, Characterization, and Stability Evaluation of a Microemulsion-based Oral Spray Containing Clove Oil for The Treatment of Oral Candidiasis’, Drug Delivery Science and Technology, S1773-2247(19)31746-0

Pelczar, M. J., Chan, E. C. S. (1988). Dasar-Dasar Mikrobiologi, Universitas Indonesia Press, Jakarta.

Prianto, H., Retnowati, R., Juswono, U. P.(2013). “Isolasi dan Karakterisasi dari Minyak Bunga Cengkeh (Syzigium aromaticum) Kering Hasil Distilasi Uapâ€,Kimia Student Journal, Vol. 1, 269-275.

Shah, P., Bhalodia, D., Shelat, P. (2010). ‘Nanoemulsion: A Pharmaceutical Review’, Syst Rev Pharm,1, 24-32.

Shahavi, M. H., Hosseini, M., Jahanshahi, M., Meyer, R. L., Darzi, G. M. (2019). ‘Evaluation of Critical Parameters for Preparation of Stable Clove Nanoemulsion’, Arabian Journal of Chemistry, Vol. 12, 3225-3230.

Utami, P. dan Puspaningtyas, D. E. (2013). The Miracle Of Herbs, Agromedia Pustaka, Jakarta.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v6i2.23332

Flag Counter    Â