Preparasi Fitosom Ekstrak Etanol Biji Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Menggunakan Variasi Konsentrasi Fosfatidilkolin // Preparation of Coffee Robusta’s Bean (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Ethanol Extract Phytosome Using Variation Concentration Of Phosphatidylcoline

Putri Suci Haruni, Sani Ega Priani, Ratih Aryani

Abstract


Abstrack. Coffee robusta’s bean constain polyphenol as antioxidant. Polyphenol is polar constituen which is can solve in water but hard to absorp in the human body relatively. Phytosome is a novel drug delivery system. Phytosome can increase bioavailability and very compatible with human body. But the best formulation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract does not analized. So, in this research developing preparation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract using variation concentration of phospatidylcholine with the highest percentation of efficiency entrapment, and relevan in size particle. Result showing that the highest percentation of efficiency entrapment of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract is 92,2% from formula 1 with ratio between extract and phosphatidylcholine is 1:1, and size particle of formula 1 is 1,048 µm.

Keyword: Phytosome, Polyphenol, Coffee Robusta’s Bean, Phospatidylcholine

Abstrak. Biji kopi robusta mengandung polifenol sebagai antioksidan. Poliefenol bersifat polar yang mana mudah larut dalam air namun relatif sulit diabsorpsi. Fitosom merupakan sistem penghantaran obat baru. Fitosom dapat meningkatkan bioavailabilitas dan sangat sesuai dengan tubuh manusia. Namun, formula yang baik dari fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta belum dianalisis. Maka, dalam penelitian ini dikembangkan preparasi fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta menggunakan variasi konsentrasi fosfatidilkolin yang dapat menghasilkan persentase efisiensi penjerapan yang paling tinggi, dan dapat menghasilkan ukuran partikel fitosom yang sesuai dengan acuan. Hasil menunjukkan bahwa persentase efisiensi penjerapan tertinggi terdapat pada formula 1 dengan perbandingan antara ekstrak dan fosfatidilkolin adalah 1:1, dan ukuran partikel dari formula 1 adalah 1,048 µm.

Kata Kunci: Fitosom, Polifenol, Biji Kopi Robusta, Fosfatidilkolin


Keywords


Fitosom, Polifenol, Biji Kopi Robusta, Fosfatidilkolin

Full Text:

PDF

References


Ajazuddin and Saraf S. (2010). Applications of Novel Drug Delivery System for Herbal Formulations. Fitoterapia. 81.

Astuti, J., Rudiansyah, dan Gusrizal. (2013). Uji Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Tumbuhan Paku Uban (Nephrolepis biseratta (Sw) Schhott). Jurnal Kimia Khatulistiwa. 2(2).

Fauziyyah, Siti Rahmani. (2016). Pengaruh Pembuatan Fitosom Teh Hitam Metode Solvent Evaporation, Refluks dan Mechanical Stirring Terhadap Efisiensi Penjerapan. Skripsi. Bandung: Politeknik Kesehatan Bandung.

Fatmawati, Noorviana, Effionora Anwar, Azizahwati. (2014). Formulasi Serum Penghambat Kerja Tirosinase yang Mengandung Fitosom Ekstrak Biji Lengkeng (Dimocarpus longan Lour) Menggunakan Eksipien Koproses Kasein – Xanthan Gum. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia.

Gandhi, Arijit, Avik Dutta, Avijit Pal, Paromita Bakshi. (2012). Recent Trend of Phytosomes for Delivering Herbal Extract with Improved Bioavailibity.Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(4). ISSN 2778-4136.

Jackson, S.N., Wang, H.Y., Woods, A.S. (2005). In Situ Structural Characterization of Phosphatidylcholines in Brain Tissue Using MALDI-MS/MS. Journal of the American Society for Holticultural Science.

Jain N., Gupta B.P., Thakur N., Jain R., Banweer J., Jain D., Jain S. (2010). Phytosome: A Novel Drug Delivery System for Herbal Medicine. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research.

Khan, J., Alexander, A., Ajazuddin, Saraf, S., Saraf, S. (2013). Review Recent Advances and Future Prospects of Phyto-Phospholipid Complexation Technique for Improving Pharmacokinetic Profile Of Plant Actives. Journal of Controlled Release. Elsevier, Science Direct.

Manach C., Scalbert A., Morand C., Rémésy C., Jiménez L. (2014). Polyphenols: food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr.

Maridelana, V.P., Hariyati, Y. & Kuntadi, E.B. (2014). Fungsi Keuntungan Usaha Tani Kopi Rakyat di Desa Belantih Kecamatan Kintamani Kabupaten Bangli. Berkala Ilmiah Pertanian.

Nur A.M. dan Astawan, M. (2011). Kapasitas Antioksidan Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia) Dalam Bentuk Segar, Simplisia dan Keripik, Pada Pelarut Nonpolar, Semipolar dan Polar. Skripsi. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Santanu, Roy Chowdhury, Bhandari Neeraj, Verma Pooja. (2012). Phytosomes An Emerging Techonolgy In Phytomedicine: A Review. International Research Journal Of Pharmacy.

Silalahi, J. (2006). Makanan Fungsional. Edisi Pertama. Yogyakarta: Kanisius

Tahir, Karlina Amir, Sartini, Agnes Lidjaja. (2016). Preparasi Fitosom Ekstrak Etanol Kulit Buah Kakao (Theobroma Cacao L.) Menggunakan Variasi Konsentrasi Fosfatidilkolin. Makasar: Universitas Hasanudin.

Tripathya, S, Dilip K Patela, Lipika Barob, Suresh K Naira. (2013). A Review on Phytosomes, Their Characterization, Advancement & Potential for Transdermal Application. Journal of Drug Delivery & Therapeutics. 3(3).

Winarsi, Hery. (2007). Antioksidan Alami dan Radikal Bebas. Yogyakarta: Kanisius.

Yashin, A., Yashin, Y., Wang, J.Y. & Nemzer, B. (2013). Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee. Antioxidants.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/.v0i0.14486

Flag Counter    Â