Gambaran Status Gizi pada Balita di Puskesmas Karang Harja Bekasi Tahun 2019

Nurshipa Eka Putri, Mia Yasmina Andarini, Sadiah Achmad

Abstract


Abstract. Humans, especially toddlers, need good nutritional status. Nutritional status is the state of the body due to food consumption and use of nutrients, which is defined as the balance of energy that is entered and released by the body. The health profile of Bekasi Regency in 2017 shows that there are 3.88% of children under five with malnutrition status and 0.04% with malnutrition status. And 2.91% of children under five with more nutrition. This study aims to determine the nutritional status of children under five at Puskesmas Karang Harja Bekasi in 2019. This study uses a descriptive research method with a cross sectional design that measures variables as well as to determine the nutritional status of children. Sampling of this research is a total sampling technique from recording data reporting months of weighing toddlers aged 12-60 months at Puskesmas Karang Harja Bekasi in 2019. This research was conducted from September to December 2020. The results of this study indicate that children under five at Puskesmas Karang Harja Bekasi in 2019 as many as 902 people, 771 people with good nutrition (85.5.3%), 62 people (7.9%) with good nutrition, 59 people (6.5%)% malnutrition and ten people (1.1%) ) malnutrition. This study concluded that the nutritional status of children under five was mostly good. However, there are still children with low nutritional status, so it should be noted that there are still many malnourished children under five in Indonesia.

Keywords: Nutritional Status, Toddler

Abstrak. Manusia khususnya balita membutuhkan status gizi yang baik. Status gizi adalah keadaan tubuh sebagai akibat dari konsumsi makanan dan penggunaan gizi, yang didefinisikan sebagai keseimbangan energi yang masuk dan dilepaskan oleh tubuh. Profil kesehatan Kabupaten Bekasi tahun 2017 menunjukkan terdapat 3,88% balita dengan status gizi buruk dan 0,04% dengan status gizi buruk. Dan 2,91% balita dengan gizi lebih. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui status gizi balita di Puskesmas Karang Harja Bekasi tahun 2019. Penelitian ini menggunakan metode penelitian deskriptif dengan desain cross sectional yang mengukur variabel dan untuk mengetahui status gizi balita. Pengambilan sampel dalam penelitian ini adalah teknik total sampling dari pencatatan data pelaporan bulan penimbangan balita usia 12-60 bulan di Puskesmas Karang Harja Bekasi tahun 2019. Penelitian ini dilakukan pada bulan September hingga Desember 2020. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa balita di Puskesmas Karang Harja Bekasi tahun 2019 sebanyak 902 orang, gizi baik 771 orang (85.5,3%), gizi baik 62 orang (7,9%), gizi baik 59 orang (6,5%)% dan gizi buruk sepuluh orang ( 1,1%)) malnutrisi. Studi ini menyimpulkan bahwa status gizi balita sebagian besar baik. Namun demikian, masih terdapat balita dengan status gizi rendah, sehingga perlu diperhatikan bahwa masih banyak balita gizi buruk di Indonesia.

Kata Kunci: Status Gizi, Balita


Keywords


Status Gizi, Balita

References


Harjatmo T.P, Par’i. H.M, Wiyono. S. Bahan ajar gizi & penilaian status gizi. Kementerian kesehatan republik indonesia. 2017 Okt. hlm. 44.

Kementerian kesehatan. Riset kesehatan dasar trahun 2018. Pernyataan bersama tentang ketahanan pangan dan gizi dalam konteks pandemi COVID-19 di Indonesia. United Nation Indonesia. 2020 Mei 14. Diadaptasi dari “FAO, UNICEF, WFP, and WHO Joint statement on nutrition in the context of the COVID-19 pandemic in Asia and The Pacific”, 2020 Apr 17.

Hardiansyah, Supariasa IDN. Penelitian dan wirausaha gizi. Edisi Ke-1. Jakarta: Penerbit buku kedokteran EGC; 2016. hlm. 3-504.

Eric. the state of the world’s children 2019. Childrren, food and nutrition growing well in a changing world. UNICEF.

World Health Organization (WHO). Malnutrition 2019. Available from: https://www.who.int/newsroom/fact-sheets/detail/malnutrition.

Report G.N. 2020 Global nutrition report: Action on equity to end malnutrition.Britsol, UK : depelovement initiatives.The global nutrition report’s independent expert group. 2020.

Nasreddine L. A. Kassis, et al. Nutritional status and dietary intakes of children amid the nutrition transition : the case of the eastern Mediterranean region. Nutritional research. 2018:12-17.

Kemenkes R.I. Hasil utama riset kesehatan dasar 2018. Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. 2018.

Kementerian kesehatan R.I. Laporan Provinsi Jawa Barat, RISKESDAS 2018. Lembaga penerbit badan penelitian dan pegembangan kesehatan. 2019.

Dinkes kaupaten bekasi. Profil kesehatan UPTD puskesmas karang harja tahun 2019. Dinas kesehatan kabupaten bekasi UPTD puskesmas karang harja. 2019. hlm. 4 -26.

Rochmawati, Marlenywati, Waliyo E. Gizi kurus (WASTING) pada balita di wilayah kerja Puskesmas Kota Pontianak. Jurnal vokasi Kesehatan. 2016 Jul;2(2):132-138.

Ulfah. E, Rahayuningsih S.E, Herman H. Asuhan Nutrisi dan Stimulasi dengan Status Pertumbuhan dan Perkembangan Balita Usia 12–36 Bulan. GMHC. 2018;6(1):12–20.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/kedokteran.v7i1.26962

Flag Counter