Uji Toksisitas Akut Ekstrak Air Ubi Jalar (Ipomea batatas L.) Ungu terhadap Gambaran Nekrosis Koagulativa Hepar

Salsabila Pascadila, Yuktiana Kharisma, Yuli Susanti

Abstract


Abstract. Sweet  potato  (Ipomoea  batatas  L.)  is  a  type  of  vegetable  that  contains  high nutrition. Purple sweet potato contains flavonoids, especially anthocyanin which is quite high. The content of anthocyanin in purple sweet potato is very good as an    antimutagenic,    free    radical    scavenger,    and    antidiabetic,    and    as    a hepatoprotector, but it does not rule out any unwanted effects that can cause a toxicity to organs especially in the liver (Drug induced liver injury / DILI ). This study  aims  to  determine  how  many  toxic  doses  of  purple  sweet  potato  water extract that can cause liver coagulative necrosis. So that the toxicity test is carried out  to  determine  the  damage  to  an  organ  caused  by  chemicals  or  natural substances, the researcher must know the toxic dose of an ingredient to be tested. This  research  method  is  an  experimental  laboratory.  Determination  of  dosage groups based on the proposed (new) recommended method using 11 rats, each given an oral dose of purple sweet potato water extract is 50, 200, 400, 800, 1000,1500, 2000, 3000, 4000, 5000 mg / kg BW and one mouse was only given water as   a   control   group.   Observations   were   made   after   24   hours   of   extract administration.   The   results   of   this   study   showed   that   there   was   no   liver coagulative necrosis at the smallest or largest dose, but there was a picture of liver inflammation at all doses of the extract group, and also there was hyperpasia of kuppfer cells in the liver, and there was widening of the liver sinusoid.

Keywords:Acute Toxicity Test, Aqueous Extract of Purple Sweet Potato, Coagulative Necrosis of Liver

Abstrak. Ubi  jalar  (Ipomoea  batatas  L.)  merupakan  jenis  sayuran  yang  mengandung nutrisi yang tinggi didalamnya. Ubi jalar ungu mengandung flavonoid khususnya antosianin yang cukup tinggi. Kandungan antosianin dalam ubi jalar ungu sangat baik  sebagai  antimutagenik,  penangkap  radikal  bebas,  dan  antidiabetes,  dan sebagai hepatoprotektor, tetapi tidak menutup kemungkinan terdapat efek yang tidak  diinginkan  yaitu  dapat  menyebabkan  suatu  toksisitas  pada  organ-organ khususnya pada hepar (Drug induced liver injury/DILI). Penelitian ini bertujuan untuk menentukan berapa dosis toksik kandunganekstrak air ubi jalar ungu yang dapat   menyebabkan   nekrosis   koagulativa   hepar.   Sehingga    uji   toksisitas dilakukan  untuk  mengetahui  kerusakan  suatu  organ  yang  disebabkan  karena bahan kimia maupun bahan alam, maka peneliti harus mengetahui dosis toksik suatu  bahan  yang  akan  diujikan.  Metode  penelitian  ini  adalah  eksperimental laboratorium.    Penentuan    kelompok    dosis    berdasarkan    proposed    (new) recommended  method  menggunakan  11 ekor  tikus  yang masing-masing diberi dosis oral ekstrak air ubi jalar ungu adalah 50, 200, 400, 800, 1000, 1500, 2000, 3000,  4000,  5000  mg/kg  BB  dan  satu  tikus  hanya  diberikan  air  sebagai kelompok  kontrol.  Pengamatan  dilakukan  setelah  24  jam  pemberian  ekstrak. Hasil  penelitian  ini  menunjukkan  tidak  terdapat  adanya nekrosis  koagulativa hepar  pada  dosis  terkecil  maupun  dosis  yang  paling  besar,  tetapi  didapatkan gambaran inflamasi pada hepar pada semua dosis kelompok pemberian ekstrak, dan  juga  terdapat  hiperplasia  sel  kuppfer  pada  hepar,  dan  terdapat  adanya pelebaran pada sinusoid hepar.

Kata Kunci: Uji Toksisitas Akut, Ekstrak Air Ubi Jalar Ungu, Nekrosis Koagulativa Hepar



Keywords


Uji Toksisitas Akut, Ekstrak Air Ubi Jalar Ungu, Nekrosis Koagulativa Hepar

Full Text:

PDF

References


World Health Organization (WHO) [Data Base Online]. Sexually

Mohanraj, R., & Sivasankar, S. (2014). Sweet Potato ( Ipomoea Batatas

[L.] Lam) - A Valuable Medicinal Food: A Review. Journal Of Medicinal

Food, 17(7), 733–741. Https://Doi.Org/10.1089/Jmf.2013.2818

Kumalaningsih, 2007, TINJAUAN PUSTAKA 2.1 Ubi Jalar Ungu Ubi

Jalar Ungu (. (2007), 3–17.

Lourence EJ, Neves PA, And Silva MAD. 1992. Polyphenol Oxidase From

Sweet Potato: Purification And Properties. Dalam Jangchud K,

Phimolsiripol Y, And Haruthaithanasan V. 2003. Physicochemical

Properties Of Sweet Potato Flour And Starch As Affected By Blanching

And Processing. Research Paper. Department Of Product Development,

Kasetsart University. Bangkok

Dan, S., Olahannya, P., Husna, N. El, Novita, M., & Rohaya, S. (2013).

Anthocyanins Content And Antioxidant Activity Of Fresh Purple Fleshed

Sweet Potato And Selected Products, 33(3), 296–302.

Melalui, K., & Antioksidan, K. (N.D.). Peran Antosianin Ekstrak Umbi

Ubijalar Ungu Untuk Memelihara, 1–8.

Setelah Pemberian Ekstrak Etanol Ubi Jalar Untuk Memenuhi Syarat

Memperoleh Derajat Sarjana Kedokteran Universitas Muhammadiyah

Yogyakarta Fadia Rasyiddah Hafiz Setelah Pemberian Ekstrak Etanol

Ubi Jalar. (2014).

Schattenberg JM, Schuchmann M And Galle PR. (2011). Cell Death And

Hepatocarcinogenesis: Dysregulation Of Apoptosis Signaling Pathways.

Journal Of Gastroenterology And Hepatology. 2(1): 213–9.

Daniel-Igwe, G. (2014). Hepatic Necrosis And Degenerative Myopathy

Associated With Cassava Feeding In Pigs, 2014.

Https://Doi.Org/10.1016/J.Electstud.2008.11.001

Ii, B. A. B., & Pustaka, T. (1987). Universitas Sumatera Utara, 5–22.

Of, I. J. (N.D.). Clinical Pathology And Majalah Patologi Klinik Indonesia

Dan Laboratorium Medik.

Course, C., Hepatic, A., Hepatitis, A., Hepatitis, C., Hepatitis, M.,

Elevations, E., Resources, I. (2018). Acute Hepatic Necrosis. Course, C.,

Hepatic, A., Hepatitis, A., Hepatitis, C., Hepatitis, M., Elevations, E., …

Resources, I. (2018). Acute Hepatic Necrosis, 1–8., 1–8.

Toksisitas, U. J. I., Ekstrak, A., Kelopak, E., Tikus, L. P., & Dawley, S.

(2016). Acute Toxicity Test Of Rosella ( Hibiscus Sabdariffa L .) Calyx

Ethanolic Extract On Sprague Dawley RATS, 21(April), 12–18.




DOI: http://dx.doi.org/10.29313/kedokteran.v0i0.21598

Flag Counter    Â